Kuleba: a NATO szó szerint nem tesz semmit, hogy megállítsa Oroszországot

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sajtóértekezleten beszél az Ukrajna megsegítésére júliusban összehívott luganói konferenciáról az 51. Világgazdasági Fórum egyik rendezvényén a svájci Davosban 2022. május 24-én. MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron
not image

Nagy Noel

2022. május 25. - 23:32

Bár az egyes NATO-tagállamok kevés kivétellel precedens nélküli mennyiségű fegyvert szállítottak Ukrajnának, a külügyminiszternek ez továbbra sem elég.

Dmitro Kuleba ugyanis azzal vádolta meg a NATO-t, mint egész szervezetet, hogy „szó szerint nem csinálnak semmit” annak érdekében, hogy megállítsák Oroszországot.

Kuleba emellett dicsérte viszont az Európai Uniót, amely szerint „forradalmi döntéseket” hozott Kijev támogatása érdekében, miközben a NATO szerinte csak a partvonalról figyelte – idézte a The Guardian.

„A NATO, mint szövetség, mint intézmény, teljesen félre van állítva és szó szerint nem csinálnak semmit. Sajnálom, hogy ezt kell mondanom”

Kuleba kifejtette, hogy az orosz invázió kezdetén még az volt a véleménye mindenkinek, hogy a NATO lehet az igazi erő, az Európai Unió viszont csak különböző mértékű aggodalmakat tud kifejezni.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

„A háború azonban egy olyan teszt, ahol mindenkiről lehull az álarc” – fogalmazott Kuleba a Davosi Gazdasági Fórum előtt tartott beszédében.

Kuleba kifejezetten méltatta Brüsszelt, amiért forradalmi döntéseket hozott, amelyekre „még ők sem számítottak, hogy meghozzák”.

Fontos azonban kiemelni, hogy bár a NATO egységben valóban nem tett sokat, a szövetség egyes tagjai elképesztő fegyverarzenált, köztük lőszereket, drónokat, tankokat, gépfegyvereket, páncéltörő- és légvédelmi rakétákat küldtek az ukrán hadseregnek – erre pedig nehéz azt mondani, hogy semmi.