Kukába dobják a felesleges covid-vakcinákat ahelyett, hogy beadnák őket

Kecskemét, 2021. február 26. Oltáshoz előkészített, a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját tartalmazó fecskendők a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban 2021. február 26-án. MTI/Ujvári Sándor
not image

Kulcsár Péter

2021.március.2 - 11:21

Az egyik sacramentói egészségügyi dolgozó válaszokat keres azokra a nemrég felmerült esetekkel kapcsolatos problémákra, melyek szerint az oltóközpontokban fennmaradt védőoltásokat egyszerűen a szemétbe hajítják.

A Kron 4 híradásából megtudhattuk, hogy a Rite Aid nevű gyógyszertár abban az esetben sem szolgáltatja ki a megmaradt vakcinákat, ha azokkal már beoltották az összes 65 év feletti, veszélyeztetett korcsoporthoz tartozó idős igénylőt.

“Megkérdeztem, hogy mi legyen a maradék oltásokkal, erre azt válaszolták a feletteseim, hogy szedd őket össze, és dobd a fiolákat a kukába” – mesélte a patika dolgozója a portál megkeresésére.

A nő az eseten felháborodott, és eldöntötte, hogy utánajár, más Rite Aid gyógyszertárakban is hasonló módon működik-e a fennmaradt védőoltások kezelése. Rájött, hogy másutt szintén ugyanígy járnak el a többletvakcinákkal, ami egészen döbbenetes tény, belegondolva abba, hogy más államokban és országokban hiánycikknek számít az oltóanyag.

Az amerikai Járványügyi és Járványmegelőzési Központ (CDC) útmutatója szerint a koronavírus-vakcinák disztribútorai felé naponta jelenteni kell, összesen hány adagot használtak fel, és mennyi maradt meg a kiszállított szerekből raktáron.

“Miért nem teszik meg azt, hogy nap végén megszámolják a fiolákat, és ha marad néhány adag, akkor szabadon beoltanak vele olyanokat is, akik már nem esnek bele a 65 éves korhatárba? Szerintem logikusabb lenne” – tette hozzá az anonimitását kérő dolgozó.

Mindeközben világszerte egyre nagyobb gondot okoz a vakcinák igazságos elosztása, a WHO Covax-programja ellenére a fejlődő országok többségében a mai napig nincs elegendő mennyiségű védőoltás a lakosság átoltásához.