Dollár
424,06 Ft
Euró
412,89 Ft
Font
461,74 Ft
Bitcoin
19,535 $

Kudarcba fulladt a puccskísérlet, hat ember vesztette életét

Fotó: Flickr
not image

Borbély Fanni

2022. február 3. - 09:26

Ismét megkísérelték megbuktatni a bissau-guineai elnököt, a puccskísérlet azonban mészárlással végződött.

Az állami rádió szerdán közölte, hogy legalább hat ember vesztette életét a bissau-guineai elnök, Umaro Sissoco Embalo megbuktatására tett sikertelen puccskísérletben, a halálos áldozatok között pedig négy támadó és az elnöki gárda két tagja volt.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

A puccskísérletre kedden került sor, Embalo pedig nem sokkal a támadás után bejelentette, hogy a helyzetet szigorú ellenőrzés alatt tartják – mindezt azután, hogy már öt órája tartott a lövöldözés a felkelők és az elnöki gárda között. Embalo a puccskísérlet idején végig a kormányzati épületben tartózkodott, ahol éppen kabinetülést tartott.

Mióta a közel 2 milliós lakosságú Bissau-Guinea 1974-ben függetlenedett Portugáliától, összesen 10 puccsot, vagy puccskísérletet hajtottak végre az országban – mindössze egyetlen demokratikusan megválasztott elnök tudta kitölteni teljes mandátumát.

A katonai puccsok nem egyediek Nyugat-Afrikában: csak az elmúlt 18 hónapban több puccs és puccskísérlet is történt, kettő Maliban, egy Guineában és egy Burkina Fasóban, a múlt héten. Bissau-Guineában azonban kissé érdekes a helyzet, ugyanis még mindig nem tudni, hogy pontosan ki állt a puccskísérlet mögött, ám Embalo úgy véli, nem a hadsereg feletti hatalmat akarták átvenni, sokkal inkább az elnök kábítószer-kereskedelem elleni fellépése szúrt szemet valakinek.

Habár pontos részleteket nem közölt annak kapcsán, hogy kire vagy kikre gondolt, kedd este közölte, meglátása szerint ez nem csupán egy puccs volt, hanem egy kísérlet arra, hogy meggyilkolják őt, és az egész kabinetet – számolt be a Reuters.