Dollár
388,46 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,98 Ft
Bitcoin
16,971 $

Összeomlott a kubai elektromos hálózat egy hurrikán miatt 

Fotó: Az Ian hurrikán által okozott pusztítás nyomai a kubai Pinar del Rióban 2022. szeptember 27-én. MTI/EPA/EFE/Yander Zamora
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. szeptember 28. - 13:21

Jelenleg az áramszolgáltatás helyreállításán dolgoznak, miközben Floridában már készülnek az emberek arra, hogy hozzájuk is megérkezik az Ian hurrikán. 

Kedden késő este összeomlott a kubai elektromos hálózat, így az egész ország áram nélkül maradt, nem sokkal azután, hogy átvonult az Ian hurrikán, amely heves széllökésekkel és áradásokkal pusztított a sziget nyugati részén.

Soron kívül Orbán: akik háborúpártiak, azok mindig újabb szankciókat követelnek

Lázaro Guerra, a kubai elektromos szövetség műszaki igazgatója elmondta, hogy az országos elektromos rendszer részben a viharral összefüggő meghibásodása érintette az infrastruktúrát – jelentette az állami média.

Guerra elmondta, hogy a szakszervezet egész éjjel és szerda kora reggel dolgozni fog az áramszolgáltatás helyreállításán – írja a Reuters

BBC hozzáteszi, hogy mintegy 11 millió ember maradt áram nélkül, ugyanis a vihart követően nem tudták visszakapcsolni a hálózatra a fővárostól, Havannától mintegy 100 km-re található Antonio Guiteras erőművet, ami az ország legnagyobb áramtermelője. 

A viharban számos épület is megrongálódott, a hatóságok két ember halálát erősítették meg. 

Az Ian hurrikán jelenleg Florida felé tart, a szakértők pedig arra számítanak, hogy tovább fog erősödni, mire odaér, akár akár 195 km/órás széllel is lecsaphat az államra. Tampa Bayen kijárási tilalmat is bevezetnek, az iskolákban és egyetemeken a hétre oktatási szünetet rendeltek el.