Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,076 $

Kritikus hónapok következnek Ukrajna számára a háborúban

Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ukrajna vezetése arra számít, hogy a következő hónapok kritikusak lesznek Ukrajna számára a háborúban, a nehézségekről pedig részletesen be is számoltak.

Az ukrán vezetők az Economistnak adtak egy rendhagyó interjút, melyben részletesen beszámoltak arról, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie Ukrajnának a következő hónapokban. Valerij Zaluzsnyij tábornok megosztotta, Oroszország most embereket és fegyvert gyűjt egy új offenzívához, számításaik szerint pedig januárban, vagy tavasszal egy újabb támadást indíthatnak Donbászból, vagy délről, de az is elképzelhető, hogy Fehéroroszországból.

Soron kívül Január 29.: ilyen időjárás vár ránk vasárnap

Elmondása szerint az orosz csapatok célja az ukrán erők visszaszorítása lesz, s akár egy második kísérletet is tehetnek Kijev elfoglalására. Valerij Zaluzsnyij tábornok, Volodimir Zelenszkij elnök és Olekszandr Szirszkij tábornok, az ukrán szárazföldi erők vezetője részletes tájékoztatást adott a lapnak arról, hogy milyen kritikus lesz az előttük álló pár hónap.

Zaluzsnyij rámutatott, az oroszok most mintegy 200 ezer új katonát akarnak bevonni a háborúba, a tábornoknak pedig nincs kétsége afelől, hogy ismételten megkísérlik elfoglalni Kijevet. Noha az ukrán vezetők rendkívül borúsan látják a következő időszakot, Nyugaton másképp vélekednek: a tél beköszönte miatt sokan úgy látják, hogy a konfliktus holtponton van, hiszen a mintegy 1000 kilométeres harcvonal mentén már egy hónapja szinte semmi mozgás nem történt.

Sir Tony Radakin admirális, az Egyesült Királyság legmagasabb rangú tisztje például a héten azt mondta, a tüzérségi lövedékek hiánya azt jelentheti, hogy Oroszország lehetőségei “gyorsan csökkennek” a szárazföldi műveletek elvégzésére. Mivel látszólag ténylegesen patthelyzet alakult ki, sokan azt várják, hogy ettől új lendületet kaphatnak az esetleges béketárgyalások.

Emmanuel Macron francia és Joe Biden amerikai elnök is arról beszéltek az elmúlt napokban, hogy diplomáciai megoldást kellene találni a háború lezárására, azonban ezt nem mindenki látja így: míg a Nyugaton egyre többen fáradnak bele az elszálló energiaárakba, és már várják a háború lezárását, Ukrajna amellett érvel, hogy a béketárgyalásokat nem szabad elsietni, erre pedig jó okuk van, hiszen nem akarnak engedményeket adni az agresszornak.