Kriptovaluta-függőkkel teltek meg a rehabilitációs központok

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. október 9. - 05:16

A virtuális coinokkal való kereskedelem ugyanolyan függőséget okozhat, mint a kábítószerek vagy az alkohol, ezért fontos lenne, ha pszichológusok és pszichiáterek figyelmet szentelnének a problémának.

Tony Marini, a skóciai Castle Craig rehabilitációs központban dolgozó terapeuta szerint egyre súlyosbodik a helyzet a kriptovaluta-függők kapcsán, és ha továbbra is marad a jelenlegi tendencia, az elkövetkező években több millióan eshetnek bele a véget nem érő addikcióba – írta a Decrypt magazin.

A szakember hozzátette, a helyzetért egyrészt a sajtó is felelős, hiszen pusztán olyan cikkeket közölnek, amelyek sikeres bitcoinkereskedőkről és kriptomogulokról szólnak, akik több millió dollárt kerestek egy-egy tranzakcióval, azokat azonban meg sem említik, akik hittek az őrületben, feltették rá minden vagyonukat, majd leszegényedtek.

Az emberek szégyellik, hogy eladósodtak, és bedőltek a kriptovalutáknak, egyúttal bűnösnek érzik magukat, ezért nem is nagyon szeretnek róla beszélni” – magyarázta Marini.

A Castle Craig intézetben 2018 óta kezelnek kriptovaluta-függő pácienseket, akiknél a virtuális coinokhoz fűződő addikció mellett alkohol-, szerencsejáték- és drogfüggőség egyaránt kialakult.

Marini elmondta, legnagyobb gondot az úgynevezett keresztaddikció jelenti, ami úgy kezdődik, hogy első körben kriptovalutát vásárol a delikvens annak érdekében, hogy a sötét weben illegális szerekhez jusson, ezt követően pedig kialakul egy ördögi kör, melynek sosem lesz vége.

A Castle Craigben élő betegek mindössze heti két alkalommal használhatnak okostelefont, akkor is kizárólag szeretteikkel vehetik fel a kapcsolatot, míg a teljes gyógyulás reményében a serkentőszerek közül csupán a nikotin és a koffein áll rendelkezésükre.