Zuhanórepülésben a kriptopiac, lehangolóan teljesítenek a részvények

TÉMÁK:
#kriptovaluta
Unsplash
Európa
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Borzalmasan teljesítettek az elmúlt hetekben a kriptopénzekre összpontosító vállalatok – csak idén, az első negyedévben 60 százalékkal esett vissza a részvények értéke.

A botrányoktól sújtott Coinbase idén eddig 42 százalékot esett, míg a Riot Blockchain bányászati cég 34 százalékkal gyengült ugyanebben az időszakban a The Wall Street Journal összefoglalója szerint.

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

A nyilvánosan jegyzett kriptotársaságok piaci kapitalizációja a bitcoin árfolyama szempontjából rekordmagasságának számító novemberi 100 milliárd dollárról mára 40 milliárd dollárra csökkent.

Egyszóval a fogyasztói érdeklődés jelentősen elapadt, és a kereskedési volumen is láthatóan visszaesett. Az olyan cégek, mint a Coinbase, amely a piaci tőkeérték alapján még mindig az első számú amerikai kriptovállalatként van nyilvántartva, továbbra is főként a tranzakciós díjakra támaszkodnak, hogy pénzt keressenek.

Bár a kriptovalutáknak sincs kiemelkedő évük 2022-ben, nem tapasztalnak ugyanilyen mértékű meredek zuhanást: a lap szerint a bitcoin 12 százalékkal esett idén, míg az ethereum ugyanebben az időszakban 19 százalékkal gyengült.

A kriptorészvények silány teljesítménye összefüggésben lehet a szabályozáshoz köthető rendeletekkel, illetve az új törvénycsomagok belengetésével, az Európai Bizottság például hamarosan megkövetelheti a kriptocégektől a tranzakciók adatainak közzétételét, amivel a pénzmosási törekvéseket próbálják megfékezni.

A kriptotársaságok azonban a helyzeten felbuzdulva összefogtak, hogy közösen harcoljanak az új törvények ellen, ám hogy végül hogyan fognak alkalmazkodni ezekhez az új szabályozási keretekhez, és ez hosszú távon miként befolyásolja majd a piaci részesedésüket, azt egyelőre még nem lehet tudni.