Clouds
21 Budapest
Dollár
353,68 Ft
Euró
385,84 Ft
Font
432,36 Ft
Bitcoin
23,675 $

Kriminológus: amerikai mintára kellene szigorítani a magyar rendőri eljárást

Fotó: MTI/Mátyus Tamás
Bűnügy
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A rendőrgyilkosság kapcsán egy kriminológus is megosztotta meglátásait: Németh Zsolt úgy látja, ideje lenne amerikai mintára szigorítani a rendőri eljárás jelenlegi szabályait.

Az InfoRádióban Németh Zsolt kriminológus első körben rámutatott, a rendőri munka gyakran a váratlan helyzetekből tevődik össze, ezért gyakorolják is, hogy mit kell tenniük abban az esetben, ha egy polgár nem együttműködő, de azt is megtanulják, mit tegyenek, ha visszatámad, vagy ellenáll.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

Noha a Rendőrtiszti Főiskolán a lövészeten különböző szituációkban kell használni a fegyvert, Magyarországon a rendőrök munkája jellemzően nem abból áll, hogy harcolnak a polgárokkal, birkóznak velük, megbilincselik, leteperik, aztán esetlegesen lőfegyvert is használniuk kell, sőt. A statisztika alapján éves szinten tíznél is kevesebbszer használják a magyar rendőrök szolgálati fegyverüket.

Németh Zsolt ennek kapcsán rámutatott, noha kötelezően gyakorolják a fegyverhasználatot, csak akkor derül ki valós tudásuk, amikor éles helyzetbe kerülnek. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy ezekben az éles helyzetekben mennyire képesek kezelni az adott szituációt.

A rendőrgyilkosságra kitérve a szakember rámutatott, nem lenne szabad dulakodós helyzetbe kerülni, hiszen még az igazoltatást is kellő távolságból kell végezni, és ha még így is támadás történne, úgy a rendőr könnyebben ki tud hátrálni belőle.

Megváltoztatná a rendszert

Hangsúlyozta, ha testi erőt is alkalmazni kell, úgy a rendőrnek csak abban az esetben szabad akcióba lépnie, ha erőfölényben van. Annak kapcsán, hogy mi alapján küldik ki a helyszínekre a rendőröket, Németh megosztotta, Budapesten van egy tevékenység-irányító központ, ide érkezik be a hívás és az operátor megpróbálja kikérdezni a telefonálót, hogy mi történik éppen. Ő az, aki továbbítja az információt a legközelebbi egységnek.

Németh Zsolt, aki korábban a Rendőrtiszti Főiskola oktatója volt, úgy véli, ideje lenne változtatni a rendőrségi eljárásrenden: javaslata szerint a rendőrnek meg kellene engedni, hogy elővehesse fegyverét, s felszólíthassa kellő távolságból az intézkedés alá vont személyt arra, hogy üljön le a földre vagy tegye fel a kezét, esetleg forduljon a falnak.

Ha pedig nem engedelmeskedik, a rendőr figyelmeztethetné arra, hogy fegyvert fog használni. Ez persze nem jelenti azt, hogy meg kell ölni valakit, de ha harcképtelenné kell tenni valakit, úgy lehessen lábra lőni, ami most nem megengedett a szabályozás szerint.