Dollár
427,03 Ft
Euró
423,82 Ft
Font
485,44 Ft
Bitcoin
20,165 $

A Kreml szóvivője szerint a szankciók felelősek az Északi Áramlat turbinaproblémáiért

Fotó: Twenty20

Bense Róbert

2022. július 27. - 18:23

Dmitrij Peszkov optimista, de nagy kérdés, hogy mi lehet a háttérben.

Tegnap jött a hír, hogy Oroszország leállított egy újabb turbinát az Északi Áramlat gázvezetéken, ami miatt a kapacitás az ötödére csökken. Mint ahogy a júniusi eset, a mostani is pánikot okozott Európa piacain.

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

A bejelentés hatására a gáz ára 8%-kal emelkedett meg a tőzsdéken, a problémákat pedig tovább tetézi, hogy a másik, Kanadába, nagyjavításra küldött turbina sem érkezett még meg Oroszországba. A helyzetet most Dmitrij Peszkov is kommentálta – tájékoztatott róla az orosz TASZSZ hírügynökség.

A Kreml szóvivője szerint a műszaki gondok megoldásait „súlyosan hátráltatták az Oroszország ellen bevezetett nyugati korlátozások és szankciók” – közölte kedden újságírókkal Peszkov, aki bővebben is kifejtette az Északi Áramlatot érintő nehézségeket:

“Valóban vannak problémák a turbinákkal. Az egyik még nem érkezett meg, és a nagyjavítás után még nem szerelték be, de már úton van. Reméljük, hogy ez inkább előbb, mint utóbb történik meg. De egy másik turbinával is akadtak gondok” – mondta, megjegyezve, hogy a Gazprom dolgozik a megoldáson.

Ha nem lettek volna a korlátozások, akkor minden javítási, garanciális és szervizmunkát a szokásos működési rendben végeznek el, anélkül, hogy bármilyen, a mostanihoz hasonló helyzet kialakult volna” – tette hozzá.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.