Dollár
388,39 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
476,62 Ft
Bitcoin
16,942 $

A Kreml szerint ostoba összeesküvés, hogy Oroszország áll az Északi Áramlat szivárgásai mögött

Bornholm sziget, 2022. szeptember 27. A dán fegyveres erõk által közreadott kép a tenger felszínére törõ buborékokról egy nagyjából egy kilométer átmérõjû körben az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetékek szivárgása következtében a balti-tengeri Bornholm szigete elõtt 2022. szeptember 27-én. MTI/AP/Dán fegyveres erõk

Bense Róbert

2022. szeptember 28. - 16:31

Egyre több európai államban vélekednek úgy, hogy az Északi Áramlat vezetékrendszereinek szivárgása mögött szabotázsakció áll, többen az oroszokra gyanakodnak.

Az Európai Unió szintén szándékosságot feltételez, mint arról beszámoltunk, Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szerdán kijelentette, hogy a vezetéken keletkezett kár nem véletlen, az EU pedig határozott és egységes választ fog adni.

Soron kívül Orbán Viktor: nem kell tartani ellátási problémáktól, a problémát az ár jelenti

Az elmúlt napokban Oroszország nem reagált a vezeték meghibásodására, most azonban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megszólalt az ügy kapcsán, miután Oroszország is a középpontba került.

Peszkov ostobának és abszurdnak nevezte a feltételezést, hogy Oroszország áll az Északi Áramlat vezetékeinek szivárgása mögött, a Kreml illetékese maga is nagy problémának nevezte az esetet – írja az orosz TASZSZ hírügynökség.

“Ez a gáz sok pénzbe kerül, és most a levegőbe szökik” – hangsúlyozta Peszkov. Megjegyezte továbbá, hogy az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetékeken kialakult vészhelyzetek komoly gondot jelentenek Oroszország számára.

„Ez nagy probléma számunkra is. Az Északi Áramlat mindkét vezetéke készen állt a gázszivattyúzásra” – tette hozzá. Peszkov kitért az Északi Áramlat 1 turbináit illető korábbi problémákra is, melyet szerinte Európa váltott ki.