Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,018 $

A Kreml szerint Moszkva aggodalmai „süket fülekre találtak” Washingtonban

Fotó: Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2022. december 21-én. Az Ukrajna ellen Oroszország által februárban indított háború kezdete óta ez Zelenszkij első külföldi utazása. MTI/AP/Patrick Semansky
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Dmitrij Peszkov szerint Biden és Zelenszkij sem utalt arra, hogy hajlandók lennének meghallgatni őket, emellett a békére vonatkozó valódi felhívás sem hangzott el.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő az Egyesült Államokba utazott szerdán, hogy kollégájával, Joe Bidennel találkozzon, és felszólaljon az amerikai Kongresszus előtt. Ennek során köszönetet mondott a támogatásért, miközben arra figyelmeztetett, hogy még ennél is több fegyverre van szükség.

Az amerikai elnök egy 1,85 milliárd dolláros biztonsági segélycsomag átadását jelentette be, amelyben Patriot légvédelmi rakétarendszerek is helyet kapnak, majd arról biztosította Zelenszkijt, hogy mindaddig támogatni fogják az országát, „amíg csak szükség van rá”.

Ezt a Kreml sem hagyta szó nélkül, ugyanis Dmitrij Peszkov szóvivő csütörtökön arról nyilatkozott, miszerint Moszkva aggályai „süket fülekre találtak” Washingtonban – derül ki az NDTV beszámolójából.

„Sajnálattal mondhatjuk, hogy eddig Biden és Zelenszkij elnök sem mondott egyetlen olyan szót, amelyet úgy lehetett volna értelmezni, hogy esetleg hajlandók volnának meghallgatni Oroszország aggodalmait”

– mondta.

Állítása szerint a békére vonatkozó valódi felhívás sem hangzott el, ami arra utal, hogy az USA az „utolsó ukránig harcolna közvetett módon” Oroszországgal, Putyin pedig korábban bejelentette, hogy folytatják a nukleáris erők harckészültségének fejlesztését.