Clouds
21 Budapest
Dollár
358,97 Ft
Euró
390,02 Ft
Font
444,72 Ft
Bitcoin
23,092 $

A Kreml legitim célpontnak tartja Ukrajnában a Patriot-rendszereket 

Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

A Kreml szerint az amerikai Patriot rakétavédelmi rendszerek legitim célpontjai lennének az Ukrajna elleni orosz csapásoknak, ha az Egyesült Államok Kijevbe szállítaná azokat.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a Patriotok „minden bizonnyal” célpontot jelentenének Oroszország számára, de meg nem erősített médiajelentéseket nem kíván kommentálni – írja a Sky News

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Arról szóltak a hírek, hogy Washington véglegesíti a rakétavédelmi rendszer Ukrajnába küldésének terveit, és a döntést akár már ezen a héten bejelenthetik – közölte három amerikai tisztviselő.

A Patriot az egyik legfejlettebb amerikai légvédelmi rendszernek számít, amely többek között repülőgépek, cirkálórakéták és ballisztikus rakéták ellen is bevethető.

Nem várt következményei lehetnek a szállításoknak

Oroszország washingtoni nagykövetsége szerint a tervezett átadás provokatív és kiszámíthatatlan következményekkel járhat.

„Az Egyesült Államok a Patriotok biztosítása nélkül is egyre mélyebbre és mélyebbre kerül a konfliktusba a posztszovjet köztársaságban” – írta a képviselet a Telegram-csatornáján. 

A Pentagon szerint Oroszország közelmúltbeli rakétacsapásainak megnövekedett száma Ukrajnában részben arra irányul, hogy kimerítse Kijev légvédelmi készleteit, hogy uralni tudja az ország feletti légteret.

Ezért az Egyesült Államok és szövetségesei több légvédelmi eszközt szállítanak Kijevnek. 

Az elmúlt hetekben az ukrán infrastruktúrát célzó orosz csapások miatt emberek milliói maradtak áram nélkül országszerte.