Kreml: Elképzelhetetlen egy Putyin-Zelenszkij találkozó, amíg Kijev a Krímről tárgyal

Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) kezet fog fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával Moszkvában 2021. szeptember 9-én. MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Voszkreszenszkij
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 14. - 08:18

Dmitrij Peszkov megjegyezte, hogy a két vezető találkozója akkor lehetséges, ha a napirenden szerepelnek a minszki megállapodások végrehajtására tett kijevi lépések és a Normandiai Négyek csoportjának párizsi csúcstalálkozóján hozott döntések is.

Vlagyimir Putyin orosz és Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök találkozója nem lehetséges mindaddig, amíg Kijev fel kívánja vetni a Krím témáját – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságírókkal.

“Nem, szóba sem jöhet a Krím kérdésének megvitatása, ha felvetik. A Krím kérdésének megvitatása nyilvánvalóan nem lehetséges. Ezért ez a megfogalmazás tulajdonképpen megkérdőjelezi egy ilyen találkozó hipotetikus lehetőségét”

– mondta Peszkov, kommentálva azokat a híreket, amelyek szerint Kijev a Krím státuszát tervezi megvitatni a Moszkvával folytatott esetleges tárgyalásokon.

A Kreml szóvivője megjegyezte, hogy a két vezető találkozója akkor lehetséges, ha a napirenden szerepelnek Kijev lépései a minszki megállapodások és a Normandiai Négyek csoportjának párizsi csúcstalálkozóján hozott döntések végrehajtása érdekében, valamint a kétoldalú kapcsolatok tekintetében.

Szergej Nyikiforov, Zelenszkij szóvivője korábban azt mondta, hogy az ukrán elnök bármikor kész találkozni Putyinnal, hogy megvitassák a Kijev által nem ellenőrzött területekkel, köztük a Krímmel kapcsolatos kérdéseket. Áprilisban Zelenszkij a kelet-ukrajnai konfliktus megvitatása érdekében próbált találkozni Putyinnal, az orosz vezető viszont április 22-én megjegyezte, hogy ami a donbaszi kérdéseket illeti, az ukrán hatóságoknak mindenekelőtt a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságok vezetőivel kell találkozniuk.

Putyin azt is közölte, hogy kész bármikor fogadni Zelenszkijt Moszkvában, amennyiben a kétoldalú kapcsolatok fellendítéséről van szó. Peszkov később megerősítette, hogy a két ország fenntartja a kapcsolatot egy kétoldalú csúcstalálkozó megszervezése ügyében, de szavai szerint “a folyamat nem halad zökkenőmentesen” – írja a TASS.