Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,20 Ft
Bitcoin
19,357 $

Legalább 36 embert még mindig nem találnak az ukrán plázát ért támadást követően

Fotó: Bevásárlóközpont romjai között tűzoltók 2022. június 28-án, az ukrajnai Kremencsukot érő orosz rakétatámadás másnapján. MTI/EPA/Oleg Petraszjuk
not image

Hujber Dávid

2022. június 28. - 11:11

Félő, hogy sokkal több lesz a halálos áldozata a legutóbbi orosz támadásnak, melynek következtében levegőbe repült egy ukrán bevásárlóközpont.

Az USA is dühösen reagált a történtekre, de Boris Johnson brit miniszterelnök sem fogta vissza magát, aki Vlagyimir Putyin orosz elnököt kritizálta. Ukrajna elnöke sem hagyta szó nélkül a támadást, amit terrorakciónak nevezett, miközben még mindig zajlanak a mentési munkálatok a helyszínen.

Egyre több áldozat kerül elő, legutóbb 18 elhunytról jelentettek, most pedig az derült ki, hogy 36-an eltűntek. Legkevesebb 36 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván, és félő, hogy már nincsenek életben.

A The Guardian azt írja, hogy katonák, önkéntesek, tűzoltók és rendőrök megállás nélkül dolgoznak azon, hogy kiemeljék a testeket a romok alól. A hatóságok becslése szerint 200 és 1000 ember között volt a plázában hétfő délután, amikor becsapódtak a rakéták.

Sokaknak egy közeli óvóhelyre sikerült menekülniük, amikor meghallották a légvédelmi szirénákat, de voltak, akik az épületben rekedtek, már nem jutottak ki időben. Az egyik szemtanú azt mondta, két perccel a robbanás előtt hagyta el az épületet, aki az egyik sportruházati üzlet eladójaként dolgozott.

Szerencsés volt, mert a riasztás alatt senki nem tartózkodott az üzletben, míg a szupermarketben igen, és addig a kollégái nem hagyhatták el a területet, amíg a vásárlók nem jutottak ki.

A 38 éves Jevhénia Szemjonova szerint a háború elején a légiriadók alatt minden üzlet bezárt, mára azonban az emberek hozzászoktak ehhez, és elkezdték figyelmen kívül hagyni a szirénákat. „Sajnos ez történt tegnap is. Sok ismerősöm és néhány barátom még mindig nem került elő.” – mondta az eladóként dolgozó nő a Guardiannak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.