A koronavírus-járvány ellenére maradnak a közösségi munkához köthető kötelezettségek a középiskolásoknál

MTI/Balázs Attila
not image

Kulcsár Péter

2021. június 11. - 18:25

Az érettségihez elengedhetetlenül szükséges, hogy a középiskolás diákok ötven órányi igazolt közösségi szolgálatot végezzenek el, máskülönben nem vizsgázhatnak le.

A covid-pandémia miatt kialakult rendkívüli helyzet következtében a tanulók számára nehéz megfelelni a követelményeknek, ezért adódott a kérdés, mi lesz idén a közösségi munkákkal.

Az Index hírportál megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, akik válaszlevelükben azt írták, nem enyhítettek a szabályokon, és mivel a közösségi szolgálatot jellemzően nem a 12. évfolyamon, hanem már korábban teljesítik a tanulók, ezért maradt minden a régiben.

A törvény szerint a közösségi szolgálat nem más, mint a szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása.

A lap megkérdezte az Emmi-től azt is, hogy milyen munkákat javasolnának a diákoknak pandémia ideje alatt, erre azt írták, hogy

“Természetesen jelenleg semmi olyan közösségi szolgálatra nem kerülhet sor, amely a védelmi intézkedéseknek ellentmondana, vagy mások egészségét veszélyeztetné.”

Mindezekből kifolyólag tehát marad a kötelezettség a középiskolások számára, ám annyi könnyítést legalább eszközöltek, hogy az iskola felhívhatja diákjai figyelmét a helyi önkormányzat és a segítő szervezetek által kínált munkalehetőségekre.