Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,051 $

A Yale kutatói szerint a közösségi média gyakorolja a legnagyobb hatást a mérsékelt csoportokra

Fotó: Unsplash/Jakob Owens
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 17. - 01:09

A Twitter-felhasználók viselkedésének tanulmányozása során a kutatók megállapították, hogy azok, akik elkötelezettek erkölcsi felháborodásuk kinyilvánítása iránt, nagyobb valószínűséggel folytatták ezt a tevékenységet.

A közösségi média egyre szélsőségesebb – és ennek tudományos oka van. A Yale Egyetem új tanulmánya szerint azért van az, hogy a Facebook- és Twitter-csatornák tele vannak fanyar politikai eszmefuttatásokkal és hosszadalmas személyes kommentárokkal, mert a “tetszik” és “megosztások” lehetőségek által működtetett jutalmazási rendszer révén finoman arra ösztönöztek minket, hogy ezeket posztoljuk. Egyszerűen fogalmazva, mivel az “erkölcsi felháborodást kifejező” tartalmak népszerűbbek, többet teszünk közzé belőlük.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

A tanulmányhoz a kutatócsoport olyan gépi tanulási szoftvert épített, amely képes azonosítani az erkölcsi felháborodást a Twitter-bejegyzésekben, majd több mint 7000 felhasználó közel 13 millió tweetjét kutatta át. A felhasználók oldalainak tanulmányozása után felfedezték, hogy azok, akik több “lájkot” vagy “retweetet” gyűjtöttek be, miután felháborodásukat kifejezték, nagyobb valószínűséggel tették ezt a jövőben is a posztjaikban. Ezt később a csapat által végzett kontrollált viselkedési kísérletek is alátámasztották.

Meglepő módon azonban ez a megállapítás nem korlátozódott a politikai visszhangokra, ahol az ember természetesen azt várná, hogy a kiábrándult emberek hangosabbak lesznek. A kutatók szerint igaz, hogy a politikailag radikálisabb hálózatokkal rendelkező felhasználók összességében több felháborodásnak adtak hangot, mint azok, akik inkább a spektrum közepén helyezkedtek el. A jutalmazási rendszer azonban az utóbbiakra volt a legnagyobb hatással:

“A politikailag mérsékelt barátokkal és követőkkel rendelkező emberek érzékenyebbek a felháborodásuk kifejezését megerősítő társadalmi visszajelzésekre. Ez azt jelzi, hogy a mérsékelt csoportok hogyan radikalizálódhatnak politikailag idővel… a felháborodást fokozó visszacsatolási láncon keresztül”

– mondta Molly Crockett, a Yale docense a közleményben.

Míg az erkölcsi felháborodás hatalmas jótékony erő lehet, amely a történelemben forradalmi mozgalmakat mozgatott meg a polgárjogoktól az állatkínzáson át, a kampányfinanszírozási reformig, kétélű kard is lehet, amely táplálja a politikai polarizációt és a dezinformációt, sőt a célzott kisebbségi csoportok zaklatásához is vezethet. A közösségi média megaplatformjai, mint a Twitter, a Facebook és a Reddit az elmúlt években a kritikák kereszttüzébe kerültek, mivel a kritikusok szerint hagyták, hogy a szélsőségek oldalai elterjedjenek.

Mindez a szabályozás iránti egyre erőteljesebb nyomásgyakorláshoz vezetett. Bár a vállalatok azzal érvelnek, hogy csupán passzív közvetítői olyan beszélgetéseknek, amelyek egyébként máshol zajlanának, ez a tanulmány azt sugallja, hogy az általuk alkalmazott algoritmusok, amelyek arra ösztönzik a felhasználókat, hogy népszerűbb tartalmakat tegyenek közzé, aktívabb szerepet játszhatnak a dologban.

A Fast Company azt írja, a tanulmány szerzői nem foglaltak állást abban a kérdésben, hogy az erkölcsi felháborodás felerősítése a társadalomban egyértelműen pozitív vagy negatív, mivel ez aligha fekete vagy fehér. Ez azonban “egyértelmű következménye a közösségi média üzleti modelljének, amely a felhasználói elkötelezettségre ösztönöz”.

“Tekintettel arra, hogy az erkölcsi felháborodás döntő szerepet játszik a társadalmi és politikai változásokban, tisztában kell lennünk azzal, hogy a technológiai vállalatok a platformjaik kialakításán keresztül képesek befolyásolni a kollektív mozgalmak sikerét vagy kudarcát azzal, hogy megváltoztatják, hogy a felhasználók idővel hogyan reagálnak a politikai eseményekre”

– mondta Crockett.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.