A közösségi média döntheti romokba az emberi civilizációt

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 1. - 06:32

Kutatók szerint nem a gyógyíthatatlan járványok és az egymással való állandó viaskodás és háborúk, hanem a Facebookhoz hasonló platformok végezhetnek az emberiséggel.

A Vox magazin beszámolójából kiderült, pszichológusokból, antropológusokból és biológusokból, valamint klímakutatókból álló tudóscsoport egy olyan tanulmányt alkotott meg, amelyben leírták, milyen negatív hatásokat okozhat az álhírek és a félinformációk térnyerése és terjedése.

A Washingtoni Egyetem professzora, egyben a kutatás társszerzője, Joseph Bak-Coleman elmondta, hogy az a fő kérdés, mit tudunk tenni annak érdekében, hogy tudományos alapokon nyugvó hipotézisek szerint éljük az életünket, és a komplex, ám hamis elméleteket elvessük.

Korábban már egérkísérleteken bebizonyosodott, hogy az állatok közösségében a kollektív viselkedésminták felvétele általános mechanizmus, ami az embereknél szinte ugyanúgy kialakulhat, ez pedig azt vetíti előre, hogy a téves információk szétterjesztésével könnyedén manipulálhatóakká válhatunk.

Bak-Coleman hozzátette, az emberi társadalmat gyakran nem több milliárd különböző egyénként, hanem egy egész masszaként kell értelmezni, a változáshoz ezért úgy kell hatni rá, hogy egy entitásként kezeljük, erre pedig a közösségi média a legalkalmasabb platform.

A szakember és kollégái rengeteg példát hoztak fel publikációjukban a témában, és leírták, mennyire sokkoló hatással van például a klímaváltozásra az, ha egy adott álhírt tömegesen kezdenek el szétszórni a médiumok felületein, ezáltal az emberek fittyet hánynak a környezetvédelem fontosságára, és tovább romlik a helyzet.

Egyetlen megoldásként azt hozták fel, hogy online oktatóanyagokat kellene feltölteni az internetre, miközben szükséges lenne tágítani az emberek látókörét, hogy ne csak téves forrásokból, hanem tudományosan alátámasztott, hiteles lapokból, dokumentumokból és hírekből tájékozódjanak.