Közös gyakorlatot tartottak ukrán-amerikai hadihajók, amikor megjelentek az oroszok

Fekete-tenger, 2021. április 20. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2021. április 14-én közreadott képen orosz hadihajók hadgyakorlaton vesznek részt a Fekete-tengeren. Oroszország bejelentette, hogy a hadgyakorlat miatt októberig lezárja a Fekete-tenger egy részét a Kercsi-szoros felé külföldi hadi és egyéb hajók elõtt. Ukrajna, az Európai Unió és a NATO bírálta ezt, nagyon aggasztónak nevezve a fejleményt. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
not image

Nagy Noel

2021.május.9 - 19:02

Az ukrán határőrszolgálat beszámolója szerint két orosz hadihajó szándékosan zavarta meg az ukrán és amerikai őrhajók gyakorlatozását.

Az eset Odessza partjai közelében történt, a határőrszolgálat közleményen szerint a szombati nap folyamán – írja a Telex. A gyakorlat során az ukrán parti őrség ’Hrihorij Kuropjatnikov’ nevű zászlóshajója érkezett az amerikai Hamilton nevű hajóval, amikor megjelent a két orosz hajó.

Mint a hírportál is írja, a gyakorlatot Odessza partjaitól mintegy 100 tengeri mérföldnyire végezték, mely arra irányult, hogy az ukrán és amerikai hajó nemzetközi taktikai csapatok tevékenységét összehangolják a tengeri áthaladás alatt.

Eközben orosz hajók folyamatosan figyelemmel követték a tréninget, valamint fiktív koordinátákkal próbáltak lezárt területeket kijelölni a gyakorlatozás helyszínén. Ezen felül veszélyes manőverekkel, a manőverzónát szándékosan szűkítve próbálták zavarni az ukrán és amerikai hajók gyakorlatát.

Az ukrán határőrség kijelentette, hogy az oroszok a kis zavarásukkal, valamint azzal, hogy a nemzetközi biztonsági csatornákon nem válaszoltak, „durván megsértették” a nemzetközi normákat, így dokumentálták az incidenst.