Pusztító kozmikus szelekkel azonosíthatjuk a földönkívüli bolygókat

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. november 23. - 19:20

Az univerzumban tomboló csillagviharok segítségével könnyebben észlelni lehet azokat az égitesteket, amelyek felszínén kialakulhatott az élet, illetve amelyeken mi, emberek is eléldegélhetnénk.

Az ArXiv tudományos portálon megjelent egyik tanulmány szerint úgynevezett mágneses csillagközi szél dominálhat azoknál az exobolygóknál, amelyek állandó kapcsolatban állnak a központi csillagjukkal – magyarán, ha olyan planétákat keresünk, amelyek a Föld alternatívái lehetnek, akkor ezeket az anyagmozgásokat kell nyomon követnünk.

Az élhető zónával rendelkező exobolygók többsége száz és ezer fényévnyi távolságra van tőlünk, amelyeket a tudomány jelenlegi álláspontja szerint lehetetlenség megközelíteni, hiszen ha még fel is találnának egy fénysebességgel közlekedő járművet, azzal is évszázadokba telne, mire eljutnánk a felszínükre.

Az asztronómusok éppen ezért nem tudnak mást tenni, mint a jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel megvizsgálni az ominózus rejtélyes világokat, amely feladathoz az idén decemberben Föld körüli pályára álló James Webb űrteleszkóp óriási segítséget nyújthat.

Kutatók az alacsony tömegű, Naphoz hasonló csillagokból származó röntgensugarak elemzése során bebizonyították, hogy léteznek olyan bolygók, ahol a napszelek extrém magas hőmérsékleti körülményeket alakítanak ki, így lényegében élhetetlenek lehetnek.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Mindezek alapján kiszámítható, pontosan mely zónákban érdemes tovább vizsgálódni, hiszen ha rábukkannának egy kozmikus szelektől és anyagmozgástól kevésbé érintett régióra, akkor ott szinte biztosan előfordulhatnak akár emberi vagy idegen életre alkalmas égitestek is.