Ezekkel a lezárásokkal és változásokkal kell számolni az Eucharisztikus Kongresszus miatt

Fotó: Unsplash/ Benjamin Grull
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 10. - 22:26

Érdemes felkészülni a közösségi közlekedést és a MOL Bubi állomásokat érintő változásokról, valamint az autósokat érintő jelentős útlezárásokról.

Több tízezer embert várnak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hétvégi eseményeire, ezzel együtt pedig jelentős közlekedési változásokra, lezárásokra kell számítani a fővárosban. 

A BKK arra kéri a rendezvényekre látogatókat, hogy a jelentős közúti lezárásokat és a korlátozott parkolási lehetőségeket figyelembe véve lehetőség szerint közösségi közlekedéssel közelítsék meg a helyszíneket. 

A BKK bővített szolgáltatással segíti a rendezvényre látogatók közlekedését: a térségét érintő kötöttpályás járatok, így többek között az 1-es villamos, a nagykörúti 4-es, 6-os villamos és az M1-es, az M2-es és az M4-es metrójáratok, valamint az M3-as pótlóbuszok jelentősen sűrűbben indulnak – olvasható a BKK honlapján megjelent közleményben.

Az Eucharisztikus körmenetre szeptember 11-én, vagyis szombaton este kerül sor, útvonala pedig a Kossuth Lajos tér – Akadémia utca – József Attila utca – Andrássy út – Hősök tere menetrendet követi majd. A kongresszus záróeseményét szeptember 12-én, vasárnap tartják a Hősök terén. 

 A BKK azt javasolja az Eucharisztikus Kongresszus látogatóinak, hogy lehetőség szerint jegyüket, bérletüket előre váltsák meg, vagy mobiljegyet vásároljanak. Az értékesítési pontok a BKK honlapján megtekinthetők.

A rendezvényre érkezőknek a kiemelt közlekedési csomópontokban a BKK utaskoordinátorai nyújtanak segítséget. A társaság a jelentős számú látogató miatt az autósok figyelmét és türelmét kéri.

Szeptember 10-én, pénteken 22:00-tól szeptember 13-án hajnalig a már korábban lezárt Hősök tere és Kós Károly sétány mellett lezárják az Andrássy utat az Oktogon és a Dózsa György út között, valamint a Dózsa György utat az Ajtósi Dürer sor és a Podmaniczky utca között.

Szeptember 11-én, szombaton este körmenetet tartanak a Kossuth Lajos tér – Akadémia utca – József Attila utca – Andrássy út – Hősök tere útvonalon, emiatt az érintett útszakaszokon lezárásokra és korlátozásokra kell készülni.

Szeptember 12-től szeptember 13-án hajnalig lezárják a Gundel Károly utat, az Állatkerti körutat és a Hermina utat is.

Szeptember 12-én, vasárnap 6:30-tól 17:30-ig szakaszosan és időszakosan lezárják a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 2 „E” porta – 4. számú főút – M0 autóút – M3 autópálya bevezető – Kacsóh Pongrác úti felüljáró – Kós Károly sétány – Hősök tere – Andrássy út útvonalat – közölte a BKK. 

Szeptember 10-től, péntektől szeptember 12-én, vasárnap hajnalig

 • a 2-es és a 2M villamosok rövidített útvonalon, a Jászai Mari tér helyett csak a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megállóig közlekednek,
 • a 15-ös és a 115-ös buszok módosított útvonalon, a Kossuth Lajos tér érintése nélkül a Bajcsy-Zsilinszky úton járnak, 
 • a 70-es és a 78-as trolibuszok a Kossuth Lajos térnél a Honvéd utcában kialakított ideiglenes végállomáson állnak meg.

Szeptember 10-én, péntek 22:00-tól szeptember 13-án hajnalig a 105-ös és a 178-as buszok módosított útvonalon, az Andrássy út helyett a Podmaniczky utcán és a Dózsa György úton át közlekednek.

Szeptember 11-én, szombaton a 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as buszok módosított útvonalon, az Ajtósi Dürer soron és a Hungária körúton át járnak, a 75-ös trolibusz pedig a Dózsa György út helyett a Hermina úton közlekedik.

Az Eucharisztikus Körmenet szeptember 11-én, szombaton előreláthatólag 18:45-kor indul a Kossuth Lajos térről, majd az Akadémia utca – József Attila utca – Andrássy út – Hősök tere útvonalon haladnak a résztvevők.

Fotó: BKK.hu

A körmenet idején korlátozzák az áthaladó forgalmat, ezért:

 • Várhatóan 18:30 és 20:30 között lezárják a József Attila utca, az Andrássy út és Bajcsy Zsilinszky út csomópontját. Ebben az időszakban az M3-as metrópótló, a 9-es busz és a 72M trolibusz két szakaszon, az északi végállomások és a Szent István Bazilika, valamint a déli végállomások és az Erzsébet tér között jár. A módosított útvonalon közlekedő 105-ös és 178-as buszok két szakaszon, a Gyöngyösi utca M és a Szent István Bazilika, illetve az Uránia érintésével az Erzsébet tér és a budai végállomások között járnak. A módosított útvonalon közlekedő 15-ös és a 115-ös buszok két szakaszon, Gyöngyösi utca M, illetve a Göncz Árpád városközpont M és a Szent István Bazilika, valamint a Boráros tér H és a Kálvin tér M között járnak.
 • Előreláthatólag 18:30 és 20:30 között lezárják az Andrássy út és a Nagymező utca csomópontját, ebben az időszakban a 70-es és a 78-as trolibuszok az Erzsébet királyné útja, aluljáró, illetve a Keleti pályaudvar M és az Akácfa utca között járnak.
 • Várhatóan 18:50 és 21:00 között lezárják az Nagykörutat az Oktogonnál, a nagykörúti 4-es és 6-os villamosok a Széll Kálmán tér M és az Oktogon M, valamint a Blaha Lujza tér M és a dél-budai végállomások között járnak. A Király utca és a Blaha Lujza tér között a Petőfi híd felőli vágányon – egyvágányú közlekedés mellett – egy szerelvény jár.
 • A 73M trolibusz 19:00-tól nem közlekedik.
 • A 76-os trolibusz 19:00-tól két szakaszon, módosított útvonalon jár a Jászai Mari tér és a Ferdinánd híd (Izabella utca), valamint a Keleti pályaudvar M és a Károly körút (Astoria) M között.
 • Az M1-es földalatti Hősök tere és Bajza utca állomásait az Operatív Törzs döntése alapján lezárhatják.
 • A 72M trolibusz 19:00-tól az Orczy tér és a Dózsa György út M között közlekedik.
 • A 75-ös trolibusz hajnaltól 19:00-ig a Dózsa György út helyett a Hermina úton jár, 19:00-tól a Vágány utca és a Hungária körút érintésével járnak a trolik.

Az Eucharisztikus Kongresszus záróeseményét szeptember 12-én, vasárnap rendezik meg a Hősök terén, ezért:

 • A 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as buszok módosított útvonalon, a Keleti pályaudvar helyett a Lehel térig járnak.
 • A 72M trolibusz a 75-ös trolival összevonva, az Orczy tér és a Jászai Mari tér között jár.
 • A 70-es és a 73M trolibusz nem közlekedik.
 • A 74-es trolibusz helyett a 74A trolibusz közlekedik a Csáktornya park és a Mexikói út között, de előreláthatólag 16:00-ig a Mexikói út felé a trolik terelve, az Erzsébet királyné útján közlekednek, ahol a belváros felé át lehet szállni az 5-ös buszra.
 • A 76-os trolibusz módosított útvonalon, két szakaszon közlekedik a Jászai Mari tér és a Ferdinánd híd (Izabella uta), valamint a Keleti pályaudvar és a Károly körút (Astoria M) között.
 • Az M1-es földalatti várhatóan 16:00-ig rövidített útvonalon, a Vörösmarty tér és az Oktogon között jár.
 • A 100E és a 200E buszok forgalmát hatósági zárás miatt várhatóan több alkalommal is korlátozzák a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér közelében. A 200E szeptember 12-én, vasárnap napközben nem tér be a Cargo Cityhez. A lezárások a közúti forgalmat is érintik, ezért ezekben az időszakokban érdemes korábban elindulni a repülőtérre.

A MOL Bubi állomások szeptember 11-én nem üzemelnek a Hősök terénél, az Oktogonnál, a Kodály köröndnél, az Andrássy úton a Káldy Gyula utcánál, az Akadémiánál, a Szalay utca és a Falk Miksa utca sarkán, valamint a Bajcsy-Zsilinszky út és Kálmán Imre utca kereszteződésénél. Szeptember 12-én, vasárnap nem működnek a Hősök terénél, a Kodály köröndnél és az Akadémiánál található gyűjtőállomások.