Tizenhárom holttestet találtak egy súlyos összecsapást követően

Fotó: Twitter/France24
not image

Nagy Noel

2021. július 24. - 21:25

Az ENSZ helyi missziójának beszámolója szerint legalább 13 civil vesztette életét a Közép-Afrikai Köztársaságban a legutóbbi összecsapásokat követően.

Abdoulaziz Fall, az ENSZ közép-afrikai missziójának szóvivője az AFP hírügynökségnek erősítette meg, hogy 13 holttestet találtak Bongbotóban, ami mintegy 300 kilométerre északra található az ország fővárostól, Banguitól.

Az összecsapások során a helyi kormányerők és az országot szinte teljesen behálózó lázadó fegyveresek ütköztek meg, melynek ismételten civil áldozatai lettek elsősorban, mint a legtöbb ehhez hasonló ütközetben.

A Közép-Afrikai Köztársaság egyébként a világ második legkevésbé fejlett országa a legtöbb ENSZ-felmérés szerint, borzalmas mélyszegénység jellemző az ország legtöbb részén.

Az ország ráadásul 2013-ban egy brutális polgárháborúba zuhant bele és bár azt már hivatalosan lezárták, a Közép-Afrikai Köztársaság még nem tudott kijönni a szakadékból és nem mondhatni, hogy a helyzet pacifikálódott.

Az ENSZ misszió kijelentette, hogy vizsgálatot fognak indítani, hogy ki felelős ezért a „szomorú incidensért” és ígéretet tettek, hogy bíróság elé fogják állítani a támadókat.

A kormány szerint a Hazafiak a Változásért Koalíció nevű fegyveres milícia állhat a támadás mögött, ami egy több lázadócsoportból létrejött szervezet, ami 2020 decemberében megpróbálta megdönteni Faustin Archange Touadera hatalmát.