Clouds
21 Budapest
Dollár
367,94 Ft
Euró
394,78 Ft
Font
442,47 Ft
Bitcoin
22,832 $

Közel harmadával zsugorodott az ukrán gazdaság a háború következtében

Fotó: Unsplash
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

A gazdasági minisztérium közleménye szerint 30,4%-os csökkenést mutat a GDP.

A most közzétett eredmények alapján kijelenthető, hogy ez a legrosszabb mutató azóta, hogy az ország 1991-ben függetlenné vált a Szovjetuniótól – közölte az ukrán gazdasági tárca.

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

Az adatok azonban még így is jobbak, mint amire a legtöbb szakértő számított a háború kezdetén, amikor a legoptimistább becslések is mintegy 40-50%-os GDP-csökkenésről szóltak – emlékeztetett a CNN.

Julija Szvyrydenko gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter szerint az ukrán védelmi erőknek, a kormány és a vállalkozások összehangolt munkájának, a lakosság fékezhetetlen szellemének, az infrastruktúrák gyors helyreállításának, továbbá a partnerek pénzügyi támogatásának köszönhetően maradt talpon az ukrán gazdaság.

A minisztérium szerint az egyik legnehezebb tényezőnek az ukrajnai energetikai hálózatot ért csapások számítanak, mivel az folyamatosan „nyomást gyakorol az üzleti hangulatra és tevékenységeikre” is.

Az oroszok az elmúlt hónapokban több hullámban támadták az ukrán infrastruktúrát, melynek következtében az áramszolgáltatás, a fűtés, valamint a vízellátás is folyamatos nehézségekbe ütközik országszerte.