Dollár
430,80 Ft
Euró
417,58 Ft
Font
468,05 Ft
Bitcoin
19,489 $

Közel harmadával emelkedhetnek a kollégiumi költségek Debrecenben

Debrecen, 2016. július 11. A Debreceni Református Hittudományi Egyetemnek helyt adó Református Kollégium felújított épülete. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Bense Róbert

2022. augusztus 10. - 08:44

A megugró rezsiárak a diákok számára is emelkedő díjakkal járnak.

Ugyan a debreceni egyetem elsőéves hallgatói szociális alapon még ingyenesen vehetik igénybe a kollégiumi szállást, de a jövedelem mellett azt is figyelembe fogják venni, hogy a diákok mennyire laknak távol az intézménytől – írta meg az ATV.

Soron kívül Kreml: Oroszország pénteken hivatalosan is annektálja a megszállt ukrán területeket

A többi hallgatónak ugyanakkor jelentős, akár 20-30%-os drágulással is számolni kell: „5000 férőhelye van a debreceni egyetemnek 14 épületben és négy városban. Ebből kifolyólag az áremelés is különböző százalékokban történik” – mondta Dr. Csiszár Imre, a kollégium igazgatója.

„Elmondható, hogy a legkevesebb az 20 százalék körül van, de van 30 százalék fölötti emelés is bizonyos kollégiumi szobák esetében” – tette hozzá. A helyzet persze nem jelenti azt, hogy országosan ekkora emelésekre készülnek, Pécsett például idén még nem változtatnak.

„Egy kisebb szelete az egész képnek. Nyilván van az egyetemnek arra stratégiája, hogy a megnövekedett rezsiköltségeket a tartalékból finanszírozza. Ez különösebb módon nem lesz hatással a következő tanév kollégiumi díjaira, hiszen ezeket már májusban meghatározták a következő tanévre” – mondta Koltai Arnold igazgató.

Pécsett csaknem négyezer diák számára tudnak kollégiumi szálláslehetőséget biztosítani, itt 12 és 30 ezer forint között mozog a havi fizetendő mértéke, mely attól is függ, hogy milyen komfortfokozatú szobáról van szó és költségtérítéses, vagy önköltséges képzésen tanul-e a hallgató.