Közel félmillió ember egészségügyi adatait szivárogtatták ki

not image

Kornis Vivien

2021.február.26 - 22:17

A francia kiberbűnözési hatóságok csütörtökön jelentették be, hogy nyomozást indítottak közel fél millió ember egészségügyi adatainak kiszivárgásának ügyében. Az megszerzett és nyilvánosságra hozott információk között olyan bizalmas adatok is vannak, mint a termékenységi és HIV státusz.

A France24 értesülései szerint a kiszivárgott adatokat kiberbűnözök lopták el, és először a Zataz kiberbiztonsági blog bukkant rájuk, amikor a dokumentumokat a titkosított üzenetküldő szolgáltatáson, a Telegramon próbálták meg eladni a hackerek.

491.840 embert érintenek a kiszivárogtatott dokumentumok, melyek a páciensek lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, társadalombiztosítási számát és néhány esetben a vércsoportjukat tartalmazzák, illetve néhány beteg olyan szigorúan bizalmas egészségügyi adatait, mint a terhesség vagy termékenységi problémák, krónikus betegségek, mint a HIV, és receptre felírt gyógyszerek. 

A párizsi ügyészség szerdán indította meg a nyomozást az ügyben, és mint kiderült, az ellopott fájlok 30 klinikai laboratórium 2015 és 2020 októbere között elvégzett tesztjeinek adatain alapulnak.

A bizalmas dokumentumokat a hackerek azután szivárogtatták ki, hogy egyértelművé vált, nem sikerül pénzzé tenniük a kiberbűnözéssel megszerzett adatokat.

Emmanuel Macron francia elnök nemrég bejelentette, hogy 1 milliárd eurós programot indítanak a kiberbűnözés elleni harc érdekében, mely az egészségügyi szektort is érinti.