Clouds
21 Budapest
Dollár
368,35 Ft
Euró
394,34 Ft
Font
441,48 Ft
Bitcoin
23,093 $

Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

Fotó: Twenty20
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Folyamatosak a tárgyalások a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az index érdeklődésére elárulta, hogy közelednek az álláspontok a jövő évre vonatkozó minimálbér-emelésről, és hamarosan döntést születhet a kérdésben.

Czomba, aki december elejétől látja el feladatait a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban, elmondta, a kormány abban érdekelt, hogy tartós megállapodás születhessen a munkáltatók és a munkavállalók között.

A munkáltatónak és a munkavállalónak is van elég baja

Ugyanakkor megemlítette a fennálló nehézségeket is, elmondta, hogy „a munkavállalókat a magas infláció, a munkáltatókat pedig a magas energiaárak sújtják” – szerinte – bár a kormánynak is van szerepe benne – alapvetően a két fél között kell, hogy megszülessen az egyezség.

„Orbán Viktor miniszterelnök egyértelművé tette: most járulékcsökkentéssel nem tudunk hozzájárulni a bérek növekedéséhez. De a korábbi időszakban – az elmúlt hat évben – összességében 15,5 százalékkal csökkentek a járulékok. Ez pedig azt jelenti, hogy a korábbi bérnövekedésnek a motorja a járulékcsökkentés volt” – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a jelenlegi várakozások szerint 15-17 százalékos béremelés várható, és hozzávetőlegesen 230-235 ezer forint körül alakulhat a jövő évi minimálbér bruttó összege.