Közel 400 millió forintból újították fel a Békés Megyei Könyvtárat

Fotó: MTI/Rosta Tibor
not image

Takács Petra

2021. július 25. - 22:30

Csaknem négyszázmillió forint uniós támogatásból újult meg Békéscsabán a Békés Megyei Könyvtár épülete, amelynek környezetét a Modern városok program (MVP) 280 millió forintos forrásából fejlesztették.

A 393 millió forint uniós támogatásból – amelyet az önkormányzat 110 millió saját forrással egészített ki – energetikailag korszerűsítették az épületet: nyílászárókat cseréltek, hőszigetelték a zárófödémet, átalakították a központi hűtés- és fűtésrendszert, továbbá telepítettek 190 napelemet. A bibliotéka belső udvarát 38 millió forintból varázsolták újjá: cserélték a térköves burkolatot, egyedi utcabútorokat és játékokat helyeztek ki.

A megyei könyvtár és a Csabagyöngye Kulturális Központ környezete az épülő Munkácsy-negyed része, amelyet 280 millió forint MVP-forrásból újították meg. Parkolókat alakítottak ki, növényeket telepítettek, egyedi utcabútorokat helyeztek ki, a két kulturális intézmény között pedig feliratozott térkövekkel kialakították a Csabai hírességek sétányát.

Utóbbin 14 békéscsabai kiválóság nevét, titulusát, születési és halálozási dátumát vésik fel, mások mellett Jankay Tibor képzőművészét, Perlrott Csaba Vilmos festőművészét, Stark Adolf szőlőnemesítőét, Sztraka Ernő építészét vagy Tevan Andor nyomdászét.

(MTI)