Közel 38 millió forintért jegyet válthatunk az elsüllyedt Titanic roncsaihoz tartó expedícióra

not image

Kulcsár Péter

2020.november.7 - 15:41

Az 1912-ben jégheggyel összeütközött legendás RMS Titanic utasszállító hajó maradványaihoz 2021 márciusától kezdődően turistákat juttathatnak el csillagászati összegekért.

Az 1912-ben jégheggyel összeütközött legendás RMS Titanic utasszállító hajó maradványaihoz 2021 márciusától kezdődően turistákat juttathatnak el csillagászati összegekért.

Az OceanGate Expeditions nevű amerikai tengerkutató vállalat 125 ezer dollárért tervez érdeklődőket szállítani az RMS Titanic roncsaihoz – olvasható a Bloomberg riportjában.

“Nincsenek csontok és holttestek sem az óceán mélyén, csupán cipőket és ruhákat csodálhatunk meg, amelyekből láthatjuk, nagyjából hogyan éltek száz éve az emberek. Ez egy igazán tragikus helyszín.”

mondta a cég elnöke, Stockton Rush.

Rush közölte, összesen hat merülést szeretnének végrehajtani, fő céljuk pedig egyrészt egy 3D-s modell megalkotása lesz a törmelékek alapján, másrészt nem titkoltan bevételre akarnak szeret tenni, amivel később a kutatásaikat finanszírozhatják.

A fizetős vendégbúvároknak egy interjúsorozaton kell átesniük, még mielőtt csatlakozhatnának az expedíció csapatához. Ha ezt a próbát sikeresen teljesítik, egy gyorstalpaló tanfolyamon elmagyarázzák nekik a merülés kockázatait.

Rush elárulta, az eddigi jelentkezők többsége a Virgin Galactic űrturistákat megcélzó programjára is már váltottak maguknak jegyet 250 ezer dollárért, de vannak olyanok, akik a Csomolungmát is megmászták.

“Néhányan rengeteget utaztak, de az érdeklődők között meglepő módon találunk olyan vállalkozószelleműeket is, akik eddig csak szafarin vagy antarktiszi túrán vettek részt.”

tette hozzá Rush.

A 125 ezer dollárért cserébe először egy Kanadából induló, nyolc napig tartó hajóutat kell kibírniuk a turistáknak, majd egy 6-8 órányi merülés során karnyújtásnyi közelségből vizsgálhatják meg a 3,8 kilométeres mélységben lévő RMS Titanic hajóroncsát.

A Titanic 1912. április 15-én süllyedt el, miután nekiütközött egy óriási jéghegynek. Az utasszállító hajó éppen Angliából tartott New Yorkba, amikor megtörtént a tragikus eset, melyben a 2 223 fedélzeten tartózkodó emberből körülbelül 1 500-an meghaltak.