Dollár
390,02 Ft
Euró
398,94 Ft
Font
471,59 Ft
Bitcoin
23,064 $

Közel 30 millió titkosan tárolt AstraZeneca-vakcinát találtak Olaszországban

Varsó, 2021. március 19. A brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó fiolák egy varsói kórházban 2021. március 19-én, miután egy újabb, 65 ezer adagból álló AstraZeneca-szállítmány érkezett az országba. Lengyelország folytatja az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságosnak minősítette az AstraZeneca-vakcinát. MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski
not image

Nagy Noel

2021. március 24. - 14:06

Az Európai Unió megfigyelői összesen 29 millió adag titkosan tárolt vakcinát találtak Róma közelében, amelyeket első vizsgálat alapján Nagy-Britanniába terveztek szállítani.

A német közszolgálati ZDF információi szerint az Európai Bizottság megfigyelőket küldött Rómába, ahol 29 millió dózisnyi brit oltóanyagra lettek figyelmesek. Az esetből várhatóan botrány lesz, ugyanis a cég és Olaszország is eltitkolta eddig a hatalmas mennyiségű védőoltást, amelyet Nagy-Britanniába terveztek szállítani.

Soron kívül Rogán-Gaál Cecília ibizai fürdőruhás fotója mindent is visz

A felfedezés azért is válthat ki felháborodást, mert az AstraZeneca többször kijelentette, hogy nem tudja teljesíteni az első negyedévre beígért vakcinamennyiséget, és már 30 millióra akarták csökkenteni a leszállítandó dózisok számát – vagyis majdnem annyira, mint amit most az uniós megfigyelők felfedeztek.

A felügyelők egy Anagniban található raktárban fedezték fel a rengeteg dózist, amely a Catalent nevű vállalathoz tartozik. A ZDF információi szerint az oltóanyagokat a holland gyárban állították elő, viszont csomagolásra szállították Olaszországba.

Az AstraZeneca így úgy látszik, egy véget nem érő fiaskóba keveredett az Európai Bizottsággal, melynek korábbi fejezeteiről itt írtunk részletesen. A brit vakcinagyártó komoly szóváltásba keveredett már az Európai Unióval a csökkentett mennyiségek miatt.

Az elmúlt hetek során szintén a brit-svéd vállalat nevétől volt hangos a sajtó, ugyanis számos országban felfüggesztették ideiglenesen az oltóanyaguk alkalmazását, mert rejtélyes vérrögök alakultak ki számos betegnél, illetve több halálesetről is beszámoltak.

A WHO és az EMA elsőre nem talált összefüggést az oltóanyag beadása és a vérrögök között, így már sok helyen újra engedélyezték az oltást. Ettől függetlenül viszont a közbizalom már megrengett az AstraZeneca vakcinájában, így több helyen már az egyik legkevésbé megbízott vakcinaként tartják számon.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.