Közel 30 millió titkosan tárolt AstraZeneca-vakcinát találtak Olaszországban

Varsó, 2021. március 19. A brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó fiolák egy varsói kórházban 2021. március 19-én, miután egy újabb, 65 ezer adagból álló AstraZeneca-szállítmány érkezett az országba. Lengyelország folytatja az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságosnak minősítette az AstraZeneca-vakcinát. MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Az Európai Unió megfigyelői összesen 29 millió adag titkosan tárolt vakcinát találtak Róma közelében, amelyeket első vizsgálat alapján Nagy-Britanniába terveztek szállítani.

A német közszolgálati ZDF információi szerint az Európai Bizottság megfigyelőket küldött Rómába, ahol 29 millió dózisnyi brit oltóanyagra lettek figyelmesek. Az esetből várhatóan botrány lesz, ugyanis a cég és Olaszország is eltitkolta eddig a hatalmas mennyiségű védőoltást, amelyet Nagy-Britanniába terveztek szállítani.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

A felfedezés azért is válthat ki felháborodást, mert az AstraZeneca többször kijelentette, hogy nem tudja teljesíteni az első negyedévre beígért vakcinamennyiséget, és már 30 millióra akarták csökkenteni a leszállítandó dózisok számát – vagyis majdnem annyira, mint amit most az uniós megfigyelők felfedeztek.

A felügyelők egy Anagniban található raktárban fedezték fel a rengeteg dózist, amely a Catalent nevű vállalathoz tartozik. A ZDF információi szerint az oltóanyagokat a holland gyárban állították elő, viszont csomagolásra szállították Olaszországba.

Az AstraZeneca így úgy látszik, egy véget nem érő fiaskóba keveredett az Európai Bizottsággal, melynek korábbi fejezeteiről itt írtunk részletesen. A brit vakcinagyártó komoly szóváltásba keveredett már az Európai Unióval a csökkentett mennyiségek miatt.

Az elmúlt hetek során szintén a brit-svéd vállalat nevétől volt hangos a sajtó, ugyanis számos országban felfüggesztették ideiglenesen az oltóanyaguk alkalmazását, mert rejtélyes vérrögök alakultak ki számos betegnél, illetve több halálesetről is beszámoltak.

A WHO és az EMA elsőre nem talált összefüggést az oltóanyag beadása és a vérrögök között, így már sok helyen újra engedélyezték az oltást. Ettől függetlenül viszont a közbizalom már megrengett az AstraZeneca vakcinájában, így több helyen már az egyik legkevésbé megbízott vakcinaként tartják számon.