Közel 28 tonna kokaint foglalt le a belga rendőrség

Fotó: Belga Rendőrség
not image

Borbély Fanni

2021.április.7 - 18:32

A belga rendőrség csaknem 28 tonna kokaint foglalt le, melynek utcai értéke közel 1,4 milliárd euró, miután hozzáférést kaptak a bűnözők által használt titkosított telefonhálózathoz.

Február 20. óta a belga rendőrség összességében 27,64 tonna kokaint foglalt le az antwerpeni kikötőben, beleértve az április 2-án lefoglalt, rekord mennyiségű, 11 tonnás szállítmányt – közölte a belga szövetségi rendőrség hétfői közleményében.

A rendőrség szakemberei hozzáférést kaptak a Sky ECC nevű titkosított üzenetkezelő szolgáltatás titkosított üzeneteihez, amely részletes információkat tárt fel a kokainszállítmányokról – áll a közleményben.

“A potenciális bűnszervezet bírósági vizsgálata során, melyet azzal gyanúsítanak, hogy tudatosan titkosított telefonokat biztosított bűntársainak, a rendőrség szakembereinek sikerült feltörniük a Sky ECC titkosított üzeneteit” – olvasható a közleményben.

A rendőrség közleménye alapján a megszerzett információk nem csupán a lefoglalt szállítmányról szóltak, ugyanis a közeljövőben tervezett bűncselekményekről is értesültek a tisztek, ez az akció pedig így kiemelt szerepet játszik a nemzetközi kokaincsempészet elleni harcban.

A bűnüldöző szervek nem először szivárognak be egy bűnözők által használt titkosított platformra: tavaly Franciaországban és Hollandiában az ügynökségek beszivárogtak az EncroChat nevű platformra, és megosztották az adatokat az Europolon keresztül, lehetővé téve a rendőrség számára, hogy figyelemmel kísérje a bűnözők privát kommunikációját – beleértve a fényképeket és üzenetek millióit.

Az Egyesült Királyság Nemzeti Bűnüldözési Ügynöksége (NCA) szerint a biztonságos mobiltelefonos azonnali üzenetküldő szolgáltatást kínáló EncroChat egy “bűnözői piactér” volt, amelyet világszerte 60 ezer ember használt az illegális áruk terjesztéséhez, a pénzmosáshoz és a riválisok meggyilkolásának koordinálásához.

Júliusban az NCA közölte, hogy 746 letartóztatást hajtott végre, és 54 millió font készpénzt, 77 lőfegyvert, valamint több mint két tonna kábítószert foglalt le a Venetic hadművelet során, amely az eddigi legnagyobb ilyen jellegű művelet volt az Egyesült Királyságban.

A holland rendőrség közölte, hogy a “Lemont” kódnevű nyomozásuk során 60 letartóztatást hajtottak végre, ezen felül 25 tonna kábítószert, 20 millió eurót, több tucat automata fegyvert, 25 autót és drága órákat is lefoglaltak. Az akkori európai bűnüldöző szervekkel közös sajtótájékoztatón a holland rendőrség azt mondta, hogy 19 szintetikus kábítószer-laboratóriumot számoltak fel az akció során – írja a CNN.

Az EncroChat szolgáltatásai körülbelül 1500 fontba kerültek egy féléves szerződés esetén, a készülékek pedig előre feltöltött alkalmazásokkal érkeztek, az azonnali üzenetküldéshez, valamint a hívás kezdeményezéséhez szükséges titkosítási kóddal, hogy az adatok távolról is törölhetők legyenek.