Közel 2000 fogoly szökött meg egy nigériai börtönből

Fotó: Flickr/European Parliament
not image

Borbély Fanni

2021. április 7. - 07:51

Buhari elnök nyíltan elítélte azt a “terrorcselekményt”, melyet fegyveresek követtek el Nigéria délkeleti részén, s melynek során a börtön falainak egy részét lebontották.

Csaknem 2000 fogoly szökött meg a nigériai Imo államban található Owerri városában működő börtönből, mikor fegyveres szeparatisták a falakat lerombolva megrohamozták az intézményt. Az Imo államban, Owerri városában található börtönlétesítményt és rendőri parancsnoki központot hétfő kora reggel célozták meg a fegyveresek, akik robbanószerekkel lerombolták a börtön falainak egy részét, és összesen 1844 fogvatartottat szabadítottak ki. A támadás során egy rendőrt lelőttek, többen pedig megsebesültek.

Az esetet követően egyetlen csoport sem vállalta magára a börtön ostromát, azonban a rendőrség szerint a fegyveresek a Keleti Biztonsági Hálózat, vagyis a délkelet-nigériai, Biafra-párti szecessziós csoport (IPOB) katonai egységének tagjai lehettek.
Az 1967–70-es biafrai háború nyomán Délkelet-Nigéria már 2015 óta tapasztalja a szecessziós érzelmek rendkívül szembetűnő újjáéledését, a háború ugyanis a modern történelem egyik legsötétebb fejezetét írta meg, melyben emberek milliói vesztették életüket a konfliktusok során, és rengetegen éhen haltak a régió kormányzati blokádját követően.

Az elmúlt években, amikor a biztonsági erők vitatott támadásokat indítottak a tömeges tüntetések és bojkottok ellen, a vélhetően Biafra-párti csoportok által intézett támadások egyre növekvő tendenciát mutattak. 2017-ben Nigéria kormánya betiltotta az IPOB szervezési tevékenységét, és terrorszervezetnek bélyegezte, továbbá őket nevezte meg az elmúlt hónapokban a biztonsági személyzet és az állampolgárok elleni támadások felelőseinek. A csoportok azt elismerték, hogy valóban viselnek fegyvert, ám tagadták a támadásokban való részvételt.

Frank Mba rendőrségi szóvivő szerint küldtek erősítést, köztük “egy új speciális nyomozócsoportot, amelyet kifejezetten azért hoztak létre, hogy kezelje a régióban tevékenykedő biztonsági szolgálat, valamint az operatív személyek elleni szüntelen támadásokat”. A szomszédos Abia állam két városára kijárási tilalmat rendeltek el a foglyok szökését követően, miután a fegyveresek legalább hat rendőrt öltek meg az elmúlt egy hónapban, így fokozottan felkészülnek az esetleges újbóli támadásokra a régióban.

A szecessziós érzelmek újbóli fellángolása egyre csak fokozza a feszültséget Nigéria délkeleti régióiban, ugyanis a lakosság fejében még mindig él a 2015-ös tömeges tüntetések képe, mikor a korábbi katonai diktátor ismét átvette a hatalmat, a biztonsági erők pedig azóta már több száz tüntetőt öltek meg, bár a nigériai hadsereg tagadta a gyilkosságokat – írja a The Guardian.