Dollár
388,46 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,98 Ft
Bitcoin
16,971 $

Kövér László úgy határozott, a “törvénytelen kormány” kifejezés 4 millió forintba kerül

Fotó: MTI/Kovács Tamás
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 26. - 16:32

Kövér László házelnök javaslata Sebián-Petrovszki László országgyűlési képviselő tiszteletdíjának csökkentéséről már be is lett nyújtva, a fideszes házelnök pedig a “törvénytelen kormány” kifejezés miatt büntetné a politikust.

A parlament honlapján megjelent javaslatot Kövér László fideszes házelnök nyújtotta be, melynek célja, hogy csökkentsék Sebián-Petrovszki László országgyűlési képviselő tiszteletdíját. Kövér azért büntette a DK politikusát kéthavi tiszteletdíjának csökkentésével (3 949 200 forint), amiért július 27-én, az Országgyűlés ülésnapján napirend előtti felszólalásának zárásaként, kijelentette:

Soron kívül Orbán Viktor: nem kell tartani ellátási problémáktól, a problémát az ár jelenti

“Egy dolog biztos: törvényes kormány egyikkel sem próbálkozna, ilyet csak egy olyan, törvénytelen kormány tesz, amely a saját érdekét…”

A “törvénytelen” jelző hallatára Kövér kikapcsolta a képviselő mikrofonját, majd közölte, hogy a képviselő megsértette a házszabályi rendelkezéseket, így utólagosan szankcionálva lesz.

Kövér végül benyújtott egy határozati javaslatot, mivel Sebián-Petrovszki László a Mentelmi Bizottságtól, majd az Országgyűléstől kérte büntetése hatályon kívül helyezését, írja a 24.hu.

A képviselő a Mentelmi Bizottság ülésén jelezte, hogy megalapozatlannak tartja a házelnök döntését, álláspontja szerint ugyanis Kövér László járt el jogsértően, mivel a “törvénytelen” jelző önmagában a “véleménynyilvánítás szabadságába tartozik, tehát nem lehet alapja annak, hogy bármiféle büntetés következzen belőle”.

Ám a testület a politikus kérelmét elutasította, így szeptember 21-én a házelnöki döntés hatályon kívül helyezését már az Országgyűléstől kérte. A házelnök ekkor kijelentette, hogy határozati javaslatáról az Országgyűlés vita nélkül dönt, hatályában fenntarthatja vagy hatályon kívül helyezheti döntését: hétfőn még dönthet az Országgyűlés a politikus tiszteletdíjának csökkentéséről.