Kötelezővé tették a klímaváltozás oktatását az olasz iskolákban

not image

Nagy Noel

2020. április 26. - 13:15

Számos adat, tanulmány, tudományos értekezlet és szemünk előtt zajló jelenség bizonyítja, hogy a 21. század egyik, ha nem a legnagyobb kihívása a klímaváltozás, és annak potenciális pusztító hatásai a környezetünkre és a jövőnkre nézve.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy minél fiatalabb valaki, annál jobban aggódik a klímaváltozással kapcsolatban, és annál környezettudatosabban próbálja alakítani a mindennapjait. Ennek egy látványos manifesztációja a 17 éves klímaaktivista, Greta Thunberg esete, aki tavaly robbant be igazán a médiába egy erős és szenvedélyes beszéddel.

Olaszországban az oktatásért felelős emberek úgy döntöttek, hogy csatlakoznak a környezettudatosság növeléséhez, és 2020 szeptemberétől kezdve kötelezővé teszik a klímaváltozás oktatását az iskolában, hogy a gyermekek már egészen fiatal kortól kezdve megismerkedjenek a témával.

Lorenzo Fioramonti, Olaszország oktatásügyi minisztere a Reuters-nak árulta el, hogy a döntéssel az a céljuk, hogy a világviszonylatban is úttörővé váljanak a klímaoktatás terén, és az oktatási rendszer központjába helyezzék az éghajlatváltozás fontosságát, valamint annak társadalmi hatását.

Ősztől kezdve 33 tanórányi oktatást terveznek a témáról, amit több tantárgyba is beemelnek, mint irányvonalat, amely mentén alakítani kell a tananyagot. A témák között jelen lesz a fenntarthatóság kérdése, a fosszilis tüzelőanyagok üvegházhatású gázt képező folyamata, és az egész jelenség társadalomra és jövőre kiható konzekvenciája.

https://liner.hu/kutatok-most-eloszor-mikromuanyagot-talaltak-az-antarktiszi-oceanban/