Korszakalkotó terápiával visszanöveszthetőek a fogak

Fotó: Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.április.1 - 14:33

Egy vadonatúj kezelés segítségével azoknál is visszanőhet a fogsor, akik egyszer életük során már elveszítették a rágáshoz használt nélkülözhetetlen szerveiket.

A Kiotó Egyetem és a Fukui Egyetem kutatói egy speciális monoklonális antitest terápiát alkottak meg, melynek köszönhetően a szervezetet arra lehet ösztönözni, hogy új fogakat alkosson meg az állkapocsban.

A Medical Xpress tudományos folyóiratban közzétett publikáció alapján nem éppen egy egyszerű feladat a fogak újranövesztése, ugyanis a folyamatokat valójában egy olyan gén határozza meg, amely a laboratóriumi kísérletek során az egereknél alapvető, születésnél jelentkező hibákat eredményezett.

Felfedezték, hogy az úgynevezett USAG-1 génnek hála jelentősen serkenthető a csont morfogenetikus fehérjéje, amely meghatározza, pontosan hány fog nőhet ki a rágcsáló élete alatt.

A kísérletek egereken kívül vadásznyesteken is működtek, ami azt jelenti, hogy akár embereken is hatásosak lehetnek, hiszen fogsorunk nagy mértékben hasonlít a rágcsálóékhoz.

Egyelőre még hosszú út áll a kutatók előtt, hogy embereken is kipróbálhassák a módszert, azonban komoly esély mutatkozik arra, hogy műfogsor és különböző koronák helyett a jövőben természetes úton is pótolhassuk a hiányzó fogainkat.