Clouds
21 Budapest
Dollár
359,70 Ft
Euró
388,26 Ft
Font
433,54 Ft
Bitcoin
23,487 $

Korrupciós vádakkal állítják bíróság elé Aung Szan Szú Kjit

Fotó: Rangun, 2021. március 5. A letartóztatott Aung Szan Szú Kjí államtanácsos (kormányfõ) azonnali szabadon engedésére felhívó plakát Rangunban 2021. március 5-én. A február 1-jei puccs óta országszerte zajló tüntetéseknek már legalább 50 halálos áldozata van Mianmarban. MTI/EPA/Nyein Chan Naing
Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

A legújabb vádak akár 15 éves szabadságvesztést is jelenhetnek a mianmari politikus számára,

Korrupcióval vádolták meg Mianmar puccs áldozatává vált államtanácsosát, Aung Szan Szú Kjit. A NOS egy juntához köthető hírlapra hivatkozva azt írja, hogy a hatóságok bizonyítékot találtak arra, hogy a politikus több kilogramm aranyat és 495 ezer eurónyi kenőpénzt fogadott el.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

Aung Szan Szú Kjit azzal is vádolják, hogy az általa elnökölt jótékonysági szervezettel szemben is visszaélt, korrupciós vádai pedig akár 15 éves szabadságvesztés kiszabását jelenthetik. A mianmari politikai vezető jogi képviselője az új vádakat abszurdnak nevezte.  

Szú Kji ellen több eljárás is folyik, a junta többek között azzal gyanúsította meg, hogy választási csalással jutott hatalomra, bár erre hiteles bizonyítékot nem tudtak felmutatni.

A biztonsági erők szerint Szú Kji ráadásul a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő intézkedéseket is megszegte tavaly a választási kampánya során, valamint törvénytelenül birtokol kétirányú rádiókat.

A mianmari hadsereg február elsején követett el puccsot, azóta házi őrizetben tartják Szú Kjit. A katonai hatalomátvétel erőszakos demonstrációkhoz és sztrájkokhoz vezetett, a biztonsági erők agresszív fellépése több száz ember, köztük rengeteg gyermek életét követelte.