Korrupció miatt tartóztatták le Mauritánia korábbi elnökét

Fotó: Facebook/Mohamed Ould Abdel Aziz
not image

Kornis Vivien

2021. június 26. - 10:54

Abdel Aziz sem pénteken, sem vasárnap nem jelent meg a törvényszéken, ezért a hatóságok letartóztatták.

Letartóztatták Mohamed Uld Abdel-Azízt, Mauritánia korábbi elnökét – jelentette be a politikus ügyvédje szerdán. Abdel Aziz 2019-ig volt az északnyugat-afrikai ország elnöke, két öt éves ciklus idejéig élvezte hivatalát. Márciusban indítottak ellene eljárást, májusban pedig házi őrizetbe helyezték korrupció gyanúja miatt.

A Metro beszámolója szerint Mohameden Ichidou, a politikus védőinek koordinátora elmondta, hogy Abdel-Azízt kedden vették őrizetbe, amiért nem jelent meg a bíróságon múlt héten, hiszen bűnügyi felügyeletének ideje alatt rendszeresen jelentkeznie kell a törvényszéken. 

Ichidou közölte, hogy Abdel-Azíz azért nem jelent meg pénteken és vasárnap a bíróság előtt, mert elmondása szerint ezt akárhányszor megtette, újtán mindig rendőrök és civilek követték, zaklatták és fenyegették. 

A 64 éves Abdel-Azíz egy 2008-as puccsot követően került a kevesebb, mint öt millió lelket számláló ország élére, és az iszlamista fegyveresek ellen harcoló nyugati erők fontos szövetségese volt a Száhel-övezetben