Koronavírus-zárlat ellen szónokló politikusnő nyerte a madridi tartományi választásokat

MTI/AP/Bernat Armangue
not image

Kulcsár Péter

2021.május.7 - 10:30

A madridi konzervatív vezető, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos zárlatok és korlátozások ellenzője, Isabel Díaz Ayuso toronymagasan győzött az időközi regionális választásokon.

Díaz Ayuso a “Szabadság” szlogennel kampányolt, végül a voksok 44 százalékát zsebelhette be, ami a két évvel korábbi választásokhoz képest 22 százalékos növekedésként értékelhető – írta az NBC News hírportál.

Díaz Ayuso megígérte, hogy ha győzni fog, akkor nem fogja megengedni, hogy ismét bezárják a bárokat, éttermeket és az üzleteket, ugyanis egyensúlyt kíván teremteni a gazdaság újranyitása és a járványügyi intézkedések között.

A győzelem hírére több ezren gyűltek össze a Vox populista párt központja előtt Madrid belvárosában, azt skandálván, hogy “éljen a demokrácia”, valamint “a miniszterelnök napjai meg vannak számlálva”.

A Vox egy szélsőjobboldali, nacionalista és populista párt, amely az új választások révén megerősítette pozícióját a főváros törvényhozásában és testületében, ugyanis 12-ről 13-ra növelte elfoglalt székeinek számát.

A párt regionális vezetője, Roció Monasterio elmondta, kulcsfontosságú győzelmet arattak, ami megalapozhatja az elkövetkező két év politikájának alakulását és megmutatta az emberek akaratát, ugyanis a lakosság elsősorban az újranyitást szeretné.

Díaz Ayuso támogatói között nemcsak belföldi, hanem külföldi politikusok is akadtak, többek között az olasz Északi Liga vezetője, Matteo Salvini is gratulált kollégájának, mondván Madrid végre kap egy olyan erős női döntéshozót, aki egyszerre képes megvédeni az emberek megélhetését és egészségét.