“A vakcina elutasítása olyan, mintha orosz rulettet játszanál az életeddel”

Fotó: Unsplash/CDC
not image

Kornis Vivien

2021.július.21 - 21:33

Emelkedésnek indultak a fertőzésszámok az elmúlt három hétben az USA 50 államában, január óta most először.

Csupán négy állam – Missouri, Louisiana, Texas és Florida – a múlt héten azonosított új esetek 40 százalékáért felelős, Florida pedig az Egyesült Államok minden ötödik fertőzésért.

A CBS News beszámolója szerint Arkansasban 100-ból 12 ember pozitív mintát ad a koronavírus-teszten, és az elmúlt hónapban tíznaponta kétszereződött meg a Covid-19 betegek száma.

A koronavírus okozta megbetegedés következtében kórházi ápolásra szorulók 98 százaléka oltatlan ember Arkansasban január óta, átlagos életkoruk 40. 

“Úgy gondoltam, hogy a vakcina csak egy átverés” – mondta el a 42 éves Lamonte Boyd, háromgyermekes apuka a csatornának. Elárulta, hogy sem az orvosokra, sem feleségére nem hallgatott, miután ő megkapta a koronavírus elleni védőoltást.

Boydot jelenleg a little rocki Arkansasi Orvostudományi Egyetem kórházában ápolják, Covid-19-beteg. Arra a kérdésre, hogy mit gondolt a járványról, mielőtt elkapta a vírust, elmondta, hogy nem érdekelte a dolog, úgy érezte, “csak egy vicc az egész.”

A családapát majdnem két hete diagnosztizálták koronavírus okozta megbetegedéssel, azóta kétoldali tüdőgyulladás alakult ki nála. A csatorna riporterével beszélgetve megjegyezte, ezért kapkod levegőért.

Azt üzenem azoknak, akik nem akarják beoltatni magukat: orosz rulettet játszotok az életetekkel.

Arkansas jelenleg a koronavírus-járvány harmadik hullámával küzd, és az Egyesült Államok harmadik legalacsonyabb átoltottsági arányával rendelkezik: csupán minden harmadik ember kapta meg a védőoltást az államban. 

Az Arkansasi Orvostudományi Egyetem az állam legnagyobb kórházának számít, és mind a 23, Covid-betegek számára fenntartott ágyuk foglalt. Jelenleg összesen 56 koronavírus okozta megbetegedésben szenvedő pácienst ápolnak, akiket más osztályokon tudnak csak ellátni, mert a Covid-osztályon nincs több hely.

Egy 62 éves, oltatlan nő, akit szintén az orvostudományi egyetemi kórházban ápolnak, a CBS stábjának elmondta, megbánta, hogy nem kérte a koronavírus elleni védőoltás. 

Nehezen tudok csak lélegezni, úgyhogy oxigént kapok a nap 24 órájában. Néha nem tudom abbahagyni a köhögést.

A riporter kérdésére, hogy mit üzenne azoknak, akik hamis információkat terjesztenek a koronavírus elleni vakcináról, elmondta, hogy “ez nem csak egy vicc, ez élet halál kérdése.”