Mit tudunk a koronavírus elleni védőoltás hosszú távú következményeiről?

Fotó: Wikonkál Norbert, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának 5 évre kinevezett fõigazgatója, aki interjút adott az MTI újságírójának 2021. január 18-án. MTI/Balogh Zoltán
not image

Kornis Vivien

2021. november 26. - 18:52

A Honvédkórház főigazgatója megpróbál enyhíteni az oltóanyaggokkal kapcsolatos félelmeken.

Mit tudunk a koronavírus elleni védőoltás hosszú távú következményeiről? – ezzel a címmel tett közzé videót a kormány a Magyarország Kormánya c. Facebook oldalon, melyben Prof. Dr. Wikonkál Norbert Miklós, a Honvédkórház főigazgatója oszlatott el kételyeket a vakcinákkal kapcsolatban. 

Hosszú távon semmifajta olyan következménnyel nem kell számolni, ami az egészséget rontaná” – szögezte le a kórház főigazgatója. 

“Azt gondolom, hogy az mRNS vakcinák, meg az összes vakcina olyan technológia, ami már ki van próbálva. Az, hogy ez az mRNS vakcina technológia nagyon új lenne, és emiatt nem lehet tudni, hogy mi fog történni – ez nem igaz, ezt már alkalmazták más védőoltásoknál, csak azok olyan védőoltások, amiket Magyarországon nem használunk” – fogalmazott dr. Wikonkál. 

“De ettől még ez a technológia, vagy a vektorvakcinás technológia, vagy az elölt vírusos technológia, ez közöttünk van már sok évtizede. Ezek működő dolgok, nem kell félni a hosszú távú mellékhatásoktól” – hangsúlyozta a szakember. 

“Hosszú távú mellékhatás akkor alakul ki, ha valaki Covid-fertőzött lesz, és kialakul mondjuk egy fiatalembernek egy olyan szívritmuszavara, ami aztán az egész életét be fogja árnyékolni: nem fog tudni normálisan sportolni, edzeni, lehet, hogy a karrierjében nem dolgokat nem tud majd választani, ahol egy bizonyos fittséggel rendelkezni kell. Ez csak a kardiológiai mellékhatás” – magyarázta dr. Wikonkál. 

Hozzátette: rengeteg olyan beteget is láttak, akik relatíve könnyen megúszták és átestek a fertőzésen, mentálisan azonban megviselte őket a Covid-19. 

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

“Egy olyan hosszú neurológiai, pszichiátriai, depresszióval járó epizódba keverednek bele, ami egyértelműen a Covidhoz köthető. Én azt gondolom, hogy ezt kockáztatni sokkal nagyobb butaság, mint azt választani, hogy beoltatom magam egy olyan vakcinával, amivel azért már látjuk, meg a tudomány már sok évtizede látja, hogy nincsenek hosszú távú mellékhatásai” – tette hozzá.