Dollár
428,62 Ft
Euró
421,03 Ft
Font
477,52 Ft
Bitcoin
19,378 $

Koronavírus – van, ahol több mint 1,5 millió embert tartóztattak le a szabályok megszegése miatt

Illusztráció/MTI/AP/Olivier Matthys
not image

Kulcsár Péter

2021. május 3. - 20:00

Marokkóban szigorúan veszik a zárlatot és az óvintézkedéseket, mindezidáig ugyanis 1,5 millió állampolgárt büntettek meg, akiknek nagy részét börtönbe is zárták.

Noureddine Boutayeb belügyminiszter közleménye szerint a biztonsági alakulatok az egészségügyi hatóságok közreműködésével több mint 5,7 ezer koronavírus-szabályszegőt vettek őrizetbe átlagosan naponta az elmúlt kilenc hónap alatt.

Soron kívül Orbán: jön a gyármentőprogram és már dolgoznak a munkahelyvédelmi akcióterven

Boutayeb hozzátette, ez a szám hatalmas, ám egyben azt is mutatja, hogy a rendőrség megfelelően végezte a feladatát, és megvédték a lakosokat azoktól a személyektől, akik potenciálisan végigfertőzhették volna a településeket – írta az Africa News hírportál.

Bírósági tárgyalásokra 280 ezer alkalommal került sor, rácsok mögé pedig a szabálysértők 18 százalékát helyezték. A marokkói kormányt éles kritika érte az elmúlt hetekben, miután Ramadán ideje alatt is azt ellenőrizték, betartják-e az emberek a közösségi távolságtartással kapcsolatos óvintézkedéseket.

A belügyminisztérium megvédte a kormány szigorú rendeleteit, mondván csupán azért jártak el kellő szigorral, hogy megfékezzék a covid-járvány intenzitásának felélénkülését és megelőzzék a fertőzési gócpontok kialakulását.

Marokkóban a pandémia kitörése óta 509 ezer koronavírus-beteget azonosítottak, közülük 495 408-an épültek fel, míg 8 999-en életüket vesztették a súlyos szövődményekben.