Hat ok, amiért nem oltatják be magukat az emberek

Fotó: Oltáshoz előkészítik az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagját a pásztói Margit Kórházban kialakított oltóponton 2021. május 29-én. MTI/Komka Péter
not image

Nagy Noel

2021.június.8 - 20:58

A világ szinte minden országa számára kihívást jelent, hogy rávegyék a lakosságot a koronavírus elleni vakcina felvételére, amely nem bizonyul mindig olyan egyszerű feladatnak.

Magyarországon világviszonylatban is jól halad az oltási program, a felnőtt lakosság több mint fele már be van oltva, ezzel pedig közel járunk a nyájimmunitáshoz. Ehhez azonban további emberek bevonására lenne szükség, a regisztrálni vágyók száma azonban látszólag elérte a plafonját.

Már maga a kormány is elismerte, hogy legoptimistább becslések szerint is 6 millió embert sikerülhet beoltani Magyarországon, ezért felmerülhet a kérdés: miért nem akarják az emberek felvenni a vakcinát?

Az amerikai Vox ennek utánajárt és összegyűjtötte azt a hat fő okot, amelyek miatt az Amerikai Egyesült Államokban nem oltatják be magukat az emberek. Ezt a hat pontot azonban azért is fontos felsorolni, mert Magyarországon is hasonló a helyzet, legfeljebb eltérő adatokkal.

Első ok – a hozzáférés hiánya, legyen az akár valós vagy feltételezett

A Kaiser Family Foundation felmérése szerint az amerikaiak 4 százaléka szándékozza felvenni a vakcinát, azonban erre még nem kerített sort, míg 12 százalékuk kapcsolt „megfigyelő üzemmódba”, vagyis megpróbálják kivárni, hogy mi lesz a nagy oltakozás következménye.

Sokan ezt arra fogják, hogy nincs megfelelő hozzáférésük a vakcinához, nem elérhetők megfelelő mennyiségben vagy típusban. Ezen a ponton pedig találkozik az amerikai és a magyar helyzet, ugyanis hasonló kiindulópontból hasonló helyzetbe jutott el a hozzáférhetőség.

Magyarországon is kezdetben csak úgy lehetett vakcinához jutni, ha előbb regisztráltunk, majd kaptunk egy SMS-t a háziorvostól vagy a koronavírus tájékoztatási központtól, hogy megvan az időpontunk és a vakcinánk típusa. Sok esetben az utóbbin bukott el a dolog: sokan nem kérték azt, ami „jutott” nekik.

Főként a keleti – Sinopharm és Szputnyik V – vakcinák kapcsán voltak többeknek aggályai, mely komoly politikai vitát indított el Magyarországon. Előfordult olyan is, hogy többen nem éltek a felkínált keleti vakcinával, hanem inkább kivárták a nyugatit.

Magyarországon pedig ezt a helyzetet orvosolva kialakították az online időpontfoglalási felületet, ahol ki lehet választani, hogy melyik vakcinát akarja felvenni az ember. Kezdetben ez csak Sinopharm volt, ám idővel bővült a Szputnyik V-vel, az AstraZenecával és a legnépszerűbb Pfizerrel.

Néhány akadály azonban így is van, például a vidéki településeken nem mindenki tud megfelelő módon eljutni arra a helyszínre, ahol be tudják oltani. Ez a Vox szerint Amerikában komoly gond, Magyarországon is feltehetően előfordult már olyan eset, amikor az utazási nehézségek miatt hagyta ki valaki az oltást.