Koronavírus-vakcina: hogy áll Európa?

not image

Kornis Vivien

2021. február 28. - 09:26

A több mint egy éve tartó Covid-19 rémálom legyőzésére a legjobb eszközünk a védőoltás, amivel minél több embert és minél hamarabb be kell oltani a szakértők szerint.

Az Európában elfogadott és bevetett oltóanyagokkal széleskörben megkezdődött az oltás a kontinensen, de vajon hogyan haladnak az egyes országok? 

Az Euronews összefoglalójából kiderül, míg az Egyesült Királyság fényévnyi távolságban vezet Európában a beadott oltások számával, vannak olyan országok, akik jobban állnak abban a tekintetben, hogy a teljes lakosság mekkora része jutott már hozzá mindkét dózis oltóanyaghoz.

A teljes lakosság immunizálását tekintve Szerbia áll vezető helyen 7%-kal, őket követi Portugália és Málta 5.2%-os eredményekkel. Hazánk abszolút a középmezőnyben van ebben a tekintetben, Litvániával, Svédországgal, Szlovéniával és Németországgal kéz a kézben mindezidáig a lakosság 2,5%-át sikerült ellátni a védőoltás mindkét adagjával. A mezőny végén Ausztria, Hollandia, Oroszország és Svájc kullog, bár utóbbi három nem adott ki tájékoztatást, szomszédunk pedig minden bizonnyal megkezdte már az oltást decemberben. 

Ha a beadott vakcinák számát vesszük, az Egyesült Királyság jár az élen, ahol lassan elérik a 20 milliós számot. A briteket követi Törökország több mint 8 millió adaggal, Németország közel 6 millióval, Magyarország pedig itt is a középmezőnyben teljesít a 800 ezer beadott dózissal. 

A kontinens országai közül Oroszország kezdte meg leghamarabb a vakcinák beadását december 5-én, az Egyesült Királyság december 8-án, a legtöbb európai ország pedig az év utolsó hónapjának utolsó két hetében indította be oltási programját. Törökországban január 14-én adták be az első adag vakcinát, ezért is nagy teljesítmény, hogy mára több mint 8 millió dózist kiosztottak. 

A legtöbb európai nemzet először vagy az egészségügyi dolgozókat, vagy az időseket kezdte el oltani, ehhez képest érdekes adat, hogy Szerbia, Csehország, Bulgária és Törökország a politikusait választotta először. Erre magyarázat lehet, hogy ezzel próbálnak megküzdeni a lakosság oltásszkepticizmusával.