Dollár
395,33 Ft
Euró
412,92 Ft
Font
481,69 Ft
Bitcoin
17,124 $

Nem vették észre a fertőzését, ezért a vakcina ellenére elhunyt egy nő Ukrajnában

Egy tanárt beoltanak holland gyártmányú, az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésû, koronavírus elleni vakcinájának második adagjával egy ungvári középiskolában 2021. augusztus 4-én. MTI/Nemes János
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 13. - 15:37

Tragédiába fulladt a koronavírus elleni védőoltás felvétele Ukrajnában, ahol egy 50 éves nő vesztette életét a vakcinát követően.

Szerhij Kravcsenko, az ukrán Nemzeti Egészségügyi Kamara vezetője számolt be arról, hogy a kijevi 4. számú klinikában történt a haláleset – írja a Korrespondent. A nőt a fertőző betegségek osztályára szállították be, miután pár nappal előbb megkapta a Moderna-vakcináját.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

Mivel a Moderna még nem kapta meg az ukrán hatóságok engedélyét, ezért úgy tekintik, hogy „ismeretlen hatásmechanizmusú szerként” került behozatalra Ukrajnába, így ezzel kapcsolatban vizsgálatot fognak indítani.

Maga a portál is azonban kiemeli, hogy erősen valószínűen nem közvetlenül a vakcina következtében vesztette életét az 50 éves nő, hanem az történhetett, hogy előrehaladott volt nála a fertőzés, így nem volt hatásos a védőoltás.

Ez azonban azért tekinthető furcsaságnak, mert az egészségügyi minisztérium külön rendeletben jelentette ki, hogy minden vakcina beadása előtt alapos vizsgálaton kell átesnie a betegeknek, így nem tudni, mégis miért adták be a nőnek az oltást.

Kravcsenko így nem értette, hogy mégis ez hogyan fordulhatott elő, de mint mondta, meglehetősen nehéz lesz kivizsgálni az esetet abból kifolyólag, hogy a Modernának nincsenek dokumentációi Ukrajnában, mivel nem engedélyezett.