Többen haltak meg koronavírusban, mint spanyolnáthában

Fotó: Unsplash/Maxime
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. szeptember 21. - 16:31

A Covid-19 mára a leghalálosabb járvány lett az Egyesült Államokban, miután a koronavírus áldozatainak száma meghaladta az 1918-as spanyolnátha következtében elhunytak számát.

Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja (CDC) szerint a legfrisebb adatok alapján a halálozások száma elérte a 676 ezret, ezzel pedig meghaladja az 1918-as spanyolnátha következtében elhunytak számát, amely 675 ezer ember életét követelte. 

A H1N1 vírus által okozott 1918-as spanyolnátha három hullámban érte az Egyesült Államokat 1918 és 1919 tavasza között, 5 évnél fiatalabb, 20 és 40 év közötti és 65 év feletti emberek halálát okozva. Mindeddig az amerikai történelem leghalálosabb járványának tartották – írja az International Business Times

„Az Egyesült Államokban a koronavírus okozta halálesetek száma meghaladja az 1918-as influenzajárvány áldozataink számát. Nem tudunk megkeményedni a folyamatos és nagyrészt megelőzhető tragédiával szemben“

– figyelmeztetett tom Frieden, a CDC korábbi igazgatója. 

Stephen Kissler, a Harvard epidemiológusa szerint az USA lakossága azóta megháromszorozódott, ezért bár a számok valóban hasonlítanak, arányaiban a koronavírus még nem pusztított annyira, mint a spanyolnátha. Jelenleg az Egyesült Államokban minden ezer emberre jut két eset, a spanyolnátha idején 1000-ből 6 ember volt érintett. 

Dr. Rochelle Walensky, a CDC igazgatója a mai napig a legnagyobb problémának azt tartja, hogy a koronavírus miatt kórházba került személyek legalább 90 százaléka nem oltatta be magát.