Ezért fontos, hogy felvegyük az oltás második dózisát is

Fotó: MTI/Komka Péter
not image

Borbély Fanni

2021.május.18 - 07:08

Világszerte, főként az Egyesült Államokban egy meglepő tendenciára lettek figyelmesek a szakemberek: egyre több ember van, akik egyszer ugyan beoltatták magukat, de a második dózist már nem vették fel.

Az Egyesült Államokban május elején már 5 millió olyan embert tartottak számon, akik megkapták a Pfizer vagy a Moderna vakcináinak első adagját, a második dózist azonban már nem vették fel. Mindez arányaiban azt jelenti, hogy a kétdózisú oltóanyagot kapók 8 százaléka nem vette fel a második adagot az Egyesült Államokban.

A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez egy rendkívül káros gyakorlat, ugyanis a klinikai vizsgálatok alakalmával is megállapításra került, hogy a Pfizer oltóanyagának első dózisa csupán 50 százalékos védelmet nyújt, a hatékonyság pedig csak a második adag után kúszik fel 95 százalékra.

Az újonnan megjelent variánsok miatt szintén rendkívül fontos, hogy a koronavírus elleni oltóanyagok mindkét dózisát megkapjuk, hiszen a mutációk agresszívabbak, mint az eredeti vuhani törzs, így ha csak egy dózist veszünk fel, nagyobb kockázattal vagyunk kitéve a variánsoknak is – írja a Magyar Nemzet.

Az amerikai sajtó arról ír, hogy a lakosság többsége a mellékhatások miatt ódzkodik a második dózistól, sokan pedig arra panaszkodnak, hogy a második dózisra kapott időpont lemondása után nagyon nehéz új időpontot foglalni az oltásra. Azonban olyanok is akadnak, akik dezinformációk alapján úgy vélik, az oltóanyagok első adagja is kellő védelmet biztosít a vírus ellen.

“A második dózis mRNS vakcina következtében a vírust semlegesítő antitestszám 10-szer magasabb, mint az első dózis hatására. Ráadásul a sejtes immunválasz is jóval erősebb lesz a második adag után, ami hatékonyabb és hosszabban tartó védelmet alakít ki a variánsokkal szemben is”

– fogalmazott a témában Paul Offit, a Pennsylvania Egyetem professzora.