Így változott megyei bontásban a koronavírus-fertőzöttek száma keddre

Debrecen, 2020. október 31. Az MH 93. Petõfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái készülnek a debreceni Ady Endre Gimnázium épületének belsõ fertõtlenítéséhez 2020. október 31-én. Az Emberi Erõforrások Minisztériuma az õszi szünet alatti fertõtlenítõ nagytakarításra kérte az oktatási intézményeket. Ahol a tanév elsõ két hónapjában a preventív intézkedések ellenére többször visszatért a fertõzés és szükség volt rendkívüli szünet vagy tantermen kívüli digitális oktatás elrendelésére, ott a honvédség segítségét kérték a speciális fertõtlenítéshez. MTI/Czeglédi Zsolt
not image

Kulcsár Péter

2020. november 3. - 23:54

Rekordmagas számú koronavírus-fertőzöttet és áldozatot azonosítottak az egészségügyi hatóságok kedd reggelre, ami újabb bizonyítéka annak, hogy a járvány cseppet sem vett vissza az intenzitásából.

Rekordmagas számú koronavírus-fertőzöttet és áldozatot azonosítottak az egészségügyi hatóságok kedd reggelre, ami újabb bizonyítéka annak, hogy a járvány cseppet sem vett vissza az intenzitásából.

Egyetlen nap leforgása alatt 3 989-cel 86 769 főre ugrott meg a hazánkban regisztrált COVID-19 páciensek száma, ami újabb rekord a magyarországi koronavírus-járvány történetében. Eddig 20 856-an épültek fel a betegségből, mindeközben 63 940-en hatósági házi karanténban tartózkodnak.

Kórházi ellátásra jelenleg 4 767-en szorulnak, közülük 348-an fekszenek lélegeztetőgépekre kötve a klinikák intenzív osztályain. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 32%-a, a gyógyultak 28%-a budapesti.

Az elmúlt 24 órában 84 többségében idős, krónikus beteg vesztette életét a koronavírus súlyos szövődményeiben, ezzel 1 973 főre emelkedett a pandémia hazai áldozatainak száma.

Megyei lebontásban a fővárosban találták a legtöbb koronavírusos beteget, Budapesten ugyanis összesen 807 személy produkált pozitív COVID-19 tesztet. A második helyen Pest megye áll, ahol 580 koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba.

A harmadik pozícióban Győr-Moson-Sopron megye található 310 újonnan regisztrált COVID-19 pácienssel, őket követi a rangsorban Jász-Nagykun-Szolnok (+305), Borsod-Abaúj-Zemplén (+300), Bács-Kiskun (+239), Vas (+185), Békés (+185), Fejér (+156), Szabolcs-Szatmár-Bereg (+148), Hajdú-Bihar (+135), Veszprém (+107), Nógrád (+102), Komárom-Esztergom (+99), Csongrád-Csanád (+93), Zala (+72), Baranya (+63), Tolna (+58), Heves (+30) és Somogy megye (+15).

Az új rendelet értelmében hétfőtől kezdődően a szabadtéri és sportrendezvényeken, a mozikon, a színházakon, a bevásárlóközpontokon, az egészségügyi és szociális intézményeken, illetve az ügyfélfogadási irodákon kívül a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is kötelező a maszkviselés.

A járvány közösségi terjedésének megfékezése érdekében mindig hordjunk arcvédő maszkot, kerüljük el a tömegeket és a zsúfolt helyiségeket, tartsuk be egymástól a legalább másfél méteres védőtávolságot, továbbá mossunk rendszeresen kezet és fertőtlenítsünk.

Ha influenzaszerű tüneteket vettünk észre magunkon, úgymint köhögést, magas lázat, ízületi és végtagfájdalmakat, valamint fejfájást és levertséget, maradjunk otthon, vonuljunk önkéntes karanténba, és tájékoztassuk háziorvosunkat állapotunkról, aki panaszaink fényében elrendelheti a szükséges koronavírustesztet.

Abban az esetben, ha rosszul érezzük magunkat, még véletlenül se menjünk idős vagy krónikus betegségben szenvedő hozzátartozóink közelébe, mivel ők a legfogékonyabbak a COVID-19 fertőzés súlyosabb kórlefolyására.