Így alakult megyei bontásban a koronavírus-járvány péntekre

Budapest, 2020. május 21. Pálinkás Rebeka, a Honvédkórház Sürgõsségi Centrumának orvosa a koronavírusos betegek fogadására átalakított részlegen 2020. május 15-én. Az orvos Pihentesd a dokit! Facebook-csoport felhívására ingyen kapott egy lakást a kórház közelében a koronavírus-járvány idejére. A csoport olyan egészségügyi dolgozóknak segít, akik messze laknak munkahelyüktõl, vagy nem akarják fertõzésveszélynek kitenni családtagjaikat. MTI/Mónus Márton
not image

Kulcsár Péter

2020.október.30 - 22:05

Mint ahogyan azt már sajnos megszokhattuk, egyetlen nap leforgása alatt újabb rekordok dőltek meg, ezúttal a koronavírus-fertőzöttek és az áldozatok napi növekményében egyaránt.

Mint ahogyan azt már sajnos megszokhattuk, egyetlen nap leforgása alatt újabb rekordok dőltek meg, ezúttal a koronavírus-fertőzöttek és az áldozatok napi növekményében egyaránt.

Az elmúlt 24 órában 3 286 koronavírus-pácienst azonosítottak Magyarországon, ezáltal 71 413 főre emelkedett a hazánkban regisztrált COVID-19 betegek száma. Jó hír, hogy 17 953-an már felépültek a betegségből, hatósági házi karanténban viszont még 51 761-en tartózkodnak.

Kórházi ellátásra jelenleg 3 753-an szorulnak, közülük 267-en fekszenek lélegeztetőgépekre kötve a klinikák intenzív osztályain. Az aktív fertőzöttek 27%-a, az elhunytak 34%-a, a gyógyultak 28%-a budapesti.

Szombat reggelre kiderült, hogy 65 többségében idős, krónikus beteg esett áldozatául a kórokozónak, ezzel 1 699 főre nőtt a hazánkban elhunyt COVID-19 páciensek száma.

A kormány október 22-i rendelete alapján kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, a színházakban, a mozikban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, a szabadtéri és sportrendezvényeken, továbbá a vendéglátóhelyeket és a szórakozóhelyeket is 23 óra után be kell zárniuk az üzemeltetőknek.

Megyei lebontásban Budapest áll az első helyen, a fővárosban ugyanis péntek reggelre összesen 688 újonnan beazonosított COVID-19 beteget vettek nyilvántartásba a hatóságok. A második legtöbb koronavírus-pozitív személyt Pest megyében regisztrálták – itt 384-gyel nőtt a COVID-19 páciensek száma.

A harmadik helyen Csongrád-Csanád megye található 276 új koronavírus-fertőzöttel, őket követi a rangsorban Bács-Kiskun (+256), Győr-Moson-Sopron (+248), Borsod-Abaúj-Zemplén (+183), Veszprém (+159), Fejér (+142), Hajdú-Bihar (+137), Baranya (+128), Szabolcs-Szatmár-Bereg (+113), Békés (+99), Zala (+87), Somogy (+86), Vas (+62), Komárom-Esztergom (+62), Nógrád (+56), Tolna (+51), Heves (+35) és Jász-Nagykun-Szolnok megye (+34).

Továbbra is fontos, hogy kerüljük el a tömegeket és a zsúfolt helyeket, mindig viseljünk maszkot, tartsuk be a legalább másfél méteres védőtávolságot, illetve rendszeresen fertőtlenítsünk és mossunk kezet.

Ha rosszul érezzük magunkat és influenzaszerű tünetekkel küzdünk, amelyek mellé magas láz is társul, mindenféleképpen maradjunk otthon és vonuljunk önkéntes karanténba. Betegen ne menjünk idős vagy kockázati csoporthoz tartozó szeretteink és ismerőseink közelébe, helyette hívjuk fel háziorvosunkat, aki tájékoztatni fog minket a további teendőkről.