Koronavírus Magyarországon: 16-an vesztették életüket az elmúlt 24 órában

Budapest, 2020. szeptember 21. Katonák a Dél-Pesti Centrumkórház (DPC) udvarán felállított sátorban 2020. szeptember 21-én, ahol újból üzembe helyezik a sátorrendszert. Itt végzik a koronavírus-fertőzöttek előzetes szűrését. A sátorkomplexumot március 25-én építették fel, hogy a kórházba érkező betegek előosztályozását itt végezhessék a kórház dolgozói. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Takács Petra

2020. október 1. - 09:06

Az utóbbi hetekben tapasztaltakhoz hasonlóan az elmúlt nap folyamán is tovább emelkedett az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, mint ahogy sajnálatos módon az elhunytak száma is gyarapodott.

Az utóbbi hetekben tapasztaltakhoz hasonlóan az elmúlt nap folyamán is tovább emelkedett az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, mint ahogy sajnálatos módon az elhunytak száma is gyarapodott.

848 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 27 309 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 16 beteg, így az elhunytak száma 781 főre emelkedett, 6118-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 20 410. Az aktív fertőzöttek 37%-a, az elhunytak 53%-a, a gyógyultak 37%-a budapesti. 757 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen.

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a könnyen betartható, általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége.  

Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. 

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. 

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. 

Szeptemberben hagyományos munkarendben, de szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött el a tanév, csaknem hatezer köznevelési intézmény több, mint tizenháromezer feladatellátási helyén. Az Operatív Törzs jelenleg 29 óvodában és 5 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 121 osztálynál és 3 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt. 

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (10 293) és Pest megyében (3737) azonosították a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (1367), Fejér (1231), Csongrád-Csanád (1178), Hajdú-Bihar (1060), Szabolcs-Szatmár-Bereg (1056), Borsod-Abaúj-Zemplén megye (962), Komárom-Esztergom (843) és Veszprém (702). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Békés (308).