Miközben a világ az omikronnal foglalkozik, újabb aggasztó variánst azonosítottak

Fotó: EPA/FILIP SINGER
not image

Nagy Noel

2021. november 29. - 13:13

Sorra kapja a világ a rossz híreket a koronavírus kapcsán, noha lehet abban még bízni, hogy az omikron hátha nem veszélyesebbé, hanem szelídebbé mutálódott.

Az Africa News beszámolója szerint pedig most időközben egy új variánst azonosítottak, amelyet egyelőre B1 640 kódnévvel láttak el. Ezt a variánst elsőként egy francia családnál azonosították, akik éppen a Kongói Köztársaságból tértek haza.

Az európai tudósok még csak most kezdték el vizsgálni a „kongói variánst”, miközben a kongói tudósok már jóval korábban elkezdték nyomozni, hogy az ezen felfedezhető mutációk mennyiben tették veszélyesebbé a vírust.

Francine Ntoumi, a Kongói Orvosi Kutatási Alapítvány elnöke elmondta, hogy az országban már 2021 augusztusában azonosították a variánst, amit azóta több más helyen is felfedeztek. Hozzátette: a Kongói Köztársaságban eddig 8 fertőzést köthetnek a variánshoz, világszerte pedig 24-et.

Európában egyelőre vizsgálat alá vonták a variánst, vagyis jelenleg megpróbálják megállapítani, hogy valójában veszélyesebb mutációval van-e dolgunk. Cédric Lyonnel Sehossolo, az Africa News helyi tudósítója hozzátette: óvatosnak kell lenni, mert minden mutáció csökkentheti a vakcinák hatékonyságát.