Riasztó statisztikákat osztottak meg a kismamák kapcsán, jóval veszélyesebb rájuk a COVID

Koronavírus elleni védőoltásra érkező páciensek állnak sorban a Semmelweis Egyetem Szent Rókus Klinikai Tömbben kialakított oltópont előtt 2021. április 24-én. MTI/Mohai Balázs
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 25. - 21:08

Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem Szülészeti Klinikájának igazgatója egy védőnőknek rendezett konferencián ismertetett riasztó számokat.

Ács egyértelműen azt javasolta a kismamáknak, hogy oltassák be magukat, mivel hatszoros kockázattal kerülnek intenzív osztályra a fertőzéssel, mint nem várandós társaik.

Az igazgató kifejtette, hogy a várandósok 10 százalékának volt oxigénigénye, míg ez az arány a nem várandósok körében 5 százalék volt – idézte az Index.

Ács kifejtette, hogy a láz a legveszélyesebb a várandósokra nézve, így az influenza és a koronavírus egyaránt jelent a szempontjukból kockázatot.

Az orvos azt javasolta, hogy a kismamák is vegyék fel a két dózis vakcinát, míg meglátása szerint a harmadik oltást inkább szülés után fogják javasolni.

„Mi szakemberek is csak most tanuljuk ezt a koronavírust, az ellene való védekezést, a szövődményeit és a védőoltásokat is. Ez nem a mi fejetlenségünk, hogy adott esetben mondunk valamit és lehet, hogy két hónap múlva teljesen más az álláspontunk” – tette hozzá.