Koronavírus-járvány a Mount Everesten: tucatnyi hegymászót kellett evakuálni

Fotó: Unsplash/Luo Lei
not image

Borbély Fanni

2021.május.4 - 05:57

A Mount Everest alaptáborban kitört koronavírus-járvány miatt több tucat hegymászót evakuáltak az alaptáborból, mindez azután történt, hogy április 15-én a vírus első ismert esetét dokumentálták a hegyi alaptáborban.

A helyzet a jelek szerint csak súlyosbodott, a jelentések szerint pedig több mint 30 hegymászót kellett helikopterrel evakuálni az alaptáborból. Egy brit hegymászó, akit egy katmandui kórházba szállítottak, ahol pozitív lett a koronavírus-tesztje, azt állította, hogy a hegyekben nem tartották be megfelelően a távolságtartási intézkedéseket.

Steve Harris hegymászó tervezett két hónapos expedíciója félbeszakadt, amikor április 20-án az alaptáborban magaslati tüdőödémát (HAPE) diagnosztizáltak nála (a súlyos hegyi betegség egy potenciálisan halálos formáját), majd a Namche Bazaar faluba szállították. A yorki hegymászó a MailOnline-nak nyilatkozva elmondta: “Az Everest Base Campben eredetileg HAPE-t diagnosztizáltak nálam, aztán Namche Bazaarba szállítottak, hogy felépüljek.”

“Nem kérdeztek meg, és nem ajánlották fel a koronavírus-tesztet. A Namche-ban töltött négy nap után helikopterrel szállítottak a katmandui kórházba, ahol megvizsgáltak és pozitívnak bizonyultam koronavírusra és tüdőgyulladásra, ezek után egy hetet töltöttem az intenzív osztályon. Kiengedtek a kórházból, de még mindig egy szállodában kell tartózkodnom, mivel még mindig pozitív vagyok koronavírusra.”

Hozzátette, hogy evakuálása előtt “pletykák” terjedtek a táborban a koronavírusról, de a feltétezéseket senki sem erősítette meg. Az incidens azonban azt eredményezte, hogy az ingatlanfejlesztőként dolgozó Harris kénytelen volt lemondani a Mount Everest megmászására vonatkozó terveiről, melyet júniusban tervezett megvalósítani.

Egy április 29-én a kórházból írt blogbejegyzésében a következőket írta: “Amilyen gyorsan felröppen a fejemben a gondolat, hogy visszamehetnék a hegyre és újra megpróbálhatnám, olyan gyorsan el is vetem, mert a hegy várni fog, és a feleségem is eleget szenvedett már 2021-re, de egy dolog biztos, egy nap, talán jövőre, talán az azt követő évben, de biztosan feljutok a hegy tetejére”.

Gina Marie Han-Lee, egy New York-i hegymászó elmondta, hogy múlt héten evakuálták az alaptáborból, miután hegyi betegséget diagnosztizáltak nála, mindezt azlőtt, hogy pozitív lett volna a koronavírus-tesztje. Április 29-én a Facebookon ezt írta: “Miután a kórházban [Katmanduban] voltam, a koronavírus-teszt megerősítette, hogy pozitív vagyok, és tüdőgyulladásom is van. Négy éjszakát töltöttem az intenzív osztályon”.

Pawel Michalski lengyel hegymászó szerint már több mint 30 embert evakuáltak a Mount Everestről Katmanduba, Rojita Adhikari nepáli újságíró április 30-án pedig azt tweetelte, hogy a nepáli kormány “még mindig tagadja”, hogy koronavírus-járvány tört volna ki az Everesten.

“A nepáli kormány még mindig tagadja, hogy az Everest alaptáborban koronavírus-járvány tört volna ki, a felmerülő bizonyítékok ellenére” – írta tweetjében. “A tesztem pozitív lett, nem sokkal azután, hogy visszatértem a táborból. Miért titkolja a kormány az igazságot? Miért veszélyeztetik hegymászók százait? A turizmusért?”

A hegymászók a múlt hónapban térhettek vissza a hegyre, a pandémia kitörése óta először, a hegymászók és a kormány tisztviselői pedig kijelentették, hogy a hegymászók a koronavírus miatt hozott korlátozások mellett fogják megmászni a csúcsot.

A hegymászószezon áprilisban indult újra a világ legnagyobb hegyén, miután a világjárvány miatt egy évre le kellett zárni a hegymászók előtt,az előrejelzések szerint ebben a szezonban több mint 300 hegymászó próbálja majd megmászni a 8848,86 méter magas hegyet, szemben a 2019-es év hasonló időszakában kísérletező 381 mászóval.